zwrot towaru z wadą ukrytą

• Autor wątku Autor wątku kezcereikuc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kezcereikuc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,
chciałbym prosić o radę jak właściwie przeprowadzić zwrot towaru kupionego na allegro od osoby prywatnej, jako osoba prywatna. Zakupu dokonałem 22.09.2014, opcją kup teraz po wcześniejszym kontakcie telefonicznym ze sprzedawcą, po negocjacji ceny. Kwota "kup teraz" była kwotą transakcji, przelaną sprzedawcy niezwłocznie po zakończeniu aukcji. Przedmiotem transakcji był używany zegarek z mechanizmem automatycznym. Załączam zrzut ekranowy, który zrobiłem po zakończonej aukcji, dane sprzedającego zasłoniłem celowo.

Zegarek został mi sprzedany jako sprawny, rzekomo po serwisie zegarmistrzowskim oraz renowacji. Takie też były telefoniczne zapewnienia sprzedawcy. Z treści aukcji nie wynika jakoby towar był uszkodzony/niesprawny.

Jakiś czas temu (w grudniu) chód zegarka wydał mi się niewłaściwy i postanowiłem zawieźć go do zegarmistrza którego darzę zaufaniem (serwisowałem tam wcześniej inne zegarki). Otrzymałem informację że mechanizm jest wypracowany (adnotacja na załączonym zdjęciu) i pomóc może jedynie serwis marki producenta. Zegarek wysłałem do właściwego serwisu pocztą (serwis poza miejscem mojego zamieszkania), po kilku dniach skontaktowałem się z zegarmistrzem. Poinformował mnie telefonicznie że mechanizm nie nadaje się do naprawy, części mechanizmu są uszkodzone lub nawet klejone. Co więcej, stwierdził, że wbrew zapewnieniom sprzedawcy, zegarek nie był poddawany konserwacji a osoba która uprzednio go otwierała najpewniej wiedziała o uszkodzeniach. Na zleceniu naprawy które dołączyłem do przesyłki listowej dodał swoją adnotację o obecnych uszkodzeniach zegarka (nie otrzymałem jeszcze przesyłki listowej dlatego nie mogę zaprezentować treści adnotacji).

Na podstawie powyższych informacji uważam że sprzedawca zataił wadę zegarka i wprowadził mnie w błąd. Tym samym chciałbym zwrócić mu przedmiot transakcji oraz otrzymać kwotę którą zapłaciłem.

Poinformowałem mailowo sprzedawcę o moim stanowisku, poniżej prezentuję treść maila jakiego wysłałem do sprzedawcy w dniu 24.01.br, załączyłem w mailu także obrazy załączone w moim poście.

Dzień dobry,
kupiłem od Pana we wrześniu zegarek SEIKO DIVER na bransolecie za 320zł. Miał być po serwisie, sprawny, odrestaurowany. Z racji że zegarków mam kilka używałem go sporadycznie, jednak ostatnio zaniepokoił mnie szelest dobiegający ze środka. Zawiozłem go do renomowanego zegarmistrza we Wrocławiu, otrzymałem informację że mechanizm jest wypracowany, używany wiele lat bez konserwacji i należy go oddać do serwisu seiko (vide zdjęcie). Tak też zrobiłem, oddałem zegarek do autoryzowanego serwisu także we Wrocławiu. Dziś telefonicznie zostałem poinformowany przez owego zegarmistrza że elementy mechanizmu zegarka są zardzewiałe, wachnik jest zmurszały, koronka jest uszkodzona i zegarek nie jest szczelny. Naprawa jest niemożliwa.
Nie informował Pan o owych uszkodzeniach i wadach w treści aukcji (załączam zrzut ekranowy zrobiony po zakończeniu aukcji), zostałem zatem wprowadzony przez Pana w błąd i oszukany. Ponadto podczas rozmowy telefonicznej zapewniał mnie Pan o bardzo dobrym stanie zegarka oraz jego sprawności.

W myśl Kodeksu Cywilnego na ten zegarek obowiązuje roczna rękojmia, w związku z czym przysługuje mi prawo do zwrotu kupionego towaru, które zobowiązuje także Pana do zwrotu środków uzyskanych ode mnie tytułem sprzedaży zegarka.

Zegarek zostanie Panu odesłany w stanie jakim go otrzymałem, do transakcji nie będę wystawiał komentarza. Na zwrot pieniędzy w kwocie 320zł ma Pan 7dni od daty otrzymania przesyłki. Zwrot na konto z którego otrzymał Pan przelew.

Proszę o niezwłoczne ustosunkowanie się do niniejszej wiadomości e-mail. Brak odpowiedzi w ciągu 3dni będzie oznaczał akceptację przedstawionych powyżej warunków - odesłanie towaru i zwrot pieniędzy.​

Moja wiadomość pozostała bez odpowiedzi, telefon sprzedawcy nie odpowiada. Na allegro nie mogę założyć "sporu" gdyż od zakupu minęło więcej niż 60dni.

Tu pytanie o kolejne kroki, czy właściwym postępowaniem jest wysłanie listem za potwierdzeniem odbioru informacji o zwrocie towaru (treść jak wysłanego uprzednio maila), w drugiej przesyłce zegarka (także za potwierdzeniem odbioru) i oczekiwanie na przelew zwrotny. Co w przypadku jeżeli adresat nie odbierze listów lub je odbierze, zachowa ale nie zwróci mi pieniędzy?

Z góry dziękuję za merytoryczną odpowiedź.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
1. właściwym będzie prowadzenie korespondencji za pomocą pisma z wykorzystaniem przesyłek listowych rejestrowanych.
2. jak zegarek był opisany na aukcji?

1. list polecony z potwierdzeniem odbioru - ok
2. stan określony jako "używany" (właściwe dla zegarka z lat 80-tych), w treści aukcji "nie wymaga serwisowania u zegarmistrza" - stwierdzenie wskazujące na stan po serwisie, potwierdzone przez sprzedawcę w rozmowie telefonicznej

Witam,
czy mogę liczyć na odpowiedź na postawione pytania?

Powrót