Zwrot towaru zakupionego przez internet - brak paragonu

• Autor wątku Autor wątku endless
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

endless

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam

Zakupiłem w pewnym Krakowskim sklepie internetowym ubrania ale z zamówieniem nie było paragonu. Rozmiary ubrań okazały się nie dobre i odesłałem je w regulaminowym czasie do sklepu z protokołem zwrotu ale bez paragon, naturalne, że bez bo skąd go miałem wziąść skoro nie dostałem go w paczce. Sklep twierdzi, że paragon załączył i bez niego nie odda pieniędzy. Dodatkowo zasłania się, że w Krakowie jest jasno, że do zwrotu musi być paragon i w ich regulaminie jest zapis Towar podlega zwrotowi jeśli nie był używany, posiada oryginalne opakowanie, metki i dowód zakupu (paragon lub faktura VAT). Płaciłem przez internet czy to nie jest dowód wpłaty również. Oni twierdzą, że ich taki dowód nie interesuje. Są na to jakieś paragrafy kto ma rację i czy rzeczywiście mogą nie oddać mi pieniędzy?

tzn. chodziło mi bardziej o formę pytającą, w stylu ktoś w tym artykule przedstawia, że paragon nie jest niezbędny do zwrotu towaru i autor tego artykułu ma rację w świetle obowiązujących praw? czy jest tak?

loco1 napisał:
tzn. nie wiem o co biega? drugi post? jeśli tak to czytałem ale nie znalazłem tam nic o dowodzie zakupu

Jeśli nie znalazłeś, to znaczy właśnie, że przepisy prawa nie warunkują możliwości odstąpienia bez podania przyczyny od umowy zawartej na odległość koniecznością dokonania zwrotu paragonu.

Powrót