Zwrot towaru zatytułuje rekojmi

• Autor wątku Autor wątku Rafal9999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rafal9999

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry proszę o poradę . W kwietniu zakupiłem części samochodowe. Części były sprawne lecz z demontażu innego pojazdu. Sprzedawca zapewniał ze są sprawne. Ponieważ dwa miesiące straciłem na kolejkedo mechanika dopiero po upływie dwóch miesięcy okazało się ze jednak owa czesc jest niesprawna. Części kupowałem przez internet niestety nie posiadam już paragonu. Kontaktowałem się ze sprzedawca ten uparcie twierdzi ze sprzedał w 100% sprawna czesc .straciłem tyle czasu i nerwów. W międzyczasie kupiłem nowa czesc od innego sprzedawcy która działa. I teraz chciałbym oddać odesłać niesprawna czesc zadając zwrotu kosztow. Sprzedawca jednak nie reaguje na moje prośby ignoruje mnie twierdząc ze przez 2 miesiące mogła się zepsuć lub serwis złe zamontowal. Jakie mam szanse na odzyskanie pieniedzy za wadliwy towar? Z góry dziekuje za informacje

Z.czesxiami używanymi czeaci są bliskie zeru niestety. Szczególnie po 2 miesiącach. Wg mnie skoda energii

Czas rękojmi sprzedawcy na rzeczy używane wynosi 1 rok. Przy założeniu oczywiście, że sprzedający jest przedsiębiorcą (piszesz, że wystawił paragon), a kupujący konsumentem.
Nie tylko paragon jest dowodem zakupu, może to być też np. wyciąg z konta bankowego lub potwierdzenie płatności kartą płatniczą.
Jeżeli sprzedawana rzecz używana była sprawna, objęta rękojmią (nie mylić z gwarancją), to powinna pozostać sprawna przynajmniej rok od jej zamontowania i używania w samochodzie - jeżeli tak nie będzie, to sprzedawca odpowiada właśnie z tyt. rękojmi. Nie ma tutaj znaczenia, że minęło 2 miesiące. Chyba, że do uszkodzenia doszło z twojej winy i nie powstało w czasie normalnego użytkowania przedmiotu. Ale jeżeli to np. amortyzator, a ty nie jeździłeś w wyścigach terenowych samochodem osobowym - to ten amortyzator ma być sprawny przez rok, czy jest zamontowany w samochodzie czy nie, inaczej sprzedawca ponosi odpowiedzialność za jego wadę.

Powrót