Zwrot towaru ze względu na podane nieprawidłowe parametry

• Autor wątku Autor wątku vwrafi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vwrafi

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam.

Kupiłem na Allegro huśtawkę ogrodową. Mam 183cm wzrostu a huśtawka miała mieć długość materaca 186cm. Przed zakupem upewniłem się mailowo, czy huśtawka rzeczywiście posiada materac o długości 186cm. Dostałem odpowiedź twierdzącą. Gdy huśtawka przyszła i rozpakowałem ją, okazało się że materac ma 176cm, nie zmieszczę się więc na nim.

Napisałem do sprzedawcy co mam teraz zrobić. Odpisał mi, że mogę ją oddać, ale wtedy sam płacę za odesłanie huśtawki. Koszt jest znaczny, bo to 80zł. Z tego co mi wiadomo, to kupujący ponosi koszty zwrotu jeśli ze względu na swoje widzimisię zrezygnuje z zakupu i ma na to 14 dni.

W tym przypadku ja nie rezygnuję z zakupu, tylko oddaję towar niezgodny z umową ( huśtawka oprócz tych 176cm ma również niezgodne inne wymiary, ale te akurat mógłbym przeżyć typu " gruby materac 8cm " ma w rzeczywistości 6cm ). Według mnie to sprzedawca powinien opłacić koszt zwrotu.

Niestety, dzwoniłem do rzecznika konsumentów w Bydgoszczy i chciałem się umówić na wizytę, ale pani zaczęła mi odradzać to spotkanie i cały czas mówiła że mam 14 dni na zwrot i to ja płacę za odsyłkę. Mówiłem przez telefon, chyba 20 razy ( nawet wolno i wyraźnie ), że nie odstępuję od umowy bo mi się huśtawka nie podoba, tylko że jest niezgodna z opisem. Pani, po długiej duskusji, stwierdziła że on ( rzecznik ) nic nie może nakazać nikomu i mam iść sobie do sądu z tym.

Teraz dzwoniłem jeszcze raz przed odsyłką towaru do sprzedawcy i on stwierdził że nie mogę już odesłać towaru bo minęło 14 dni. Znowu zacząłem mówić że nie chodzi o ustawowy zwrot w ciągu 14 dni, tylko że mnie oszukano. Pani stwierdziła że nie wie o co mi chodzi i się rozłączyliśmy.

Huśtawka kupiona 25.04.2017, przyszła do mnie 04.05.2017. Od razu po otrzymaniu zadzwoniłem do sprzedawcy a potem założyłem spór na Allegro który ciągnął się bardzo długo. Nic z niego nie wynikało. Pytałem też w tym sporze, czy mam odesłać jakimkolwiek kurierem tę huśtawkę czy którymś konkretnym. Nikt mi na to nie odpowiedział.

I teraz pytanie: Czy ja mogę jeszcze odesłać tę huśtawkę wnosząc o zwrot pieniędzy zapłaconych za huśtawkę łącznie z kosztamii wysyłki oraz dodając koszty zwrotu huśtawki? Czy termin 14 dni ma tutaj znaczenie jeśli huśtawka ma inne wymiary niż te podane w aukcji oraz podane mi drogą mailową? Czy po założeniu sprawy w sądzie mam szansę na wygraną? Czy wymiary muszą być sprawdzone przez rzeczoznawcę i czy mogę potem domagać się zwrotu kosztów za rzeczoznawcę?

vwrafi napisał:
Czy po założeniu sprawy w sądzie mam szansę na wygraną?

Pytanie do wróżki ale z pobieżnego opisu: nie - nie masz szans.

tak w ogóle:

1) google.pl: UOKIK rękojmia

2) setka innych/podobnych tematów na forum.

Czy można wiedzieć z jakiego powodu nie mam szans? Czy chodzi o to, że parametry podane w opisie aukcji oraz mailowo nie obowiązują?

vwrafi napisał:
Przed zakupem upewniłem się mailowo, czy huśtawka rzeczywiście posiada materac o długości 186cm. Dostałem odpowiedź twierdzącą

To jest wiążące. Sprzedawca nie wykonał swojego zobowiązania i masz prawo go do tego wezwać, czyli zażądać wysłania rzeczy o takich wymiarach. Jeśli tego nie zrobi, masz prawo do odstąpienia (sankcyjnego) od umowy i zwrotu wszystkich kosztów.

@arturoooo wprowadza Cie w błąd!

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź. Czyli mogę ją teraz odesłać po ponad miesiącu korespondowania ( próbowałem ugody ale sprzedawca chce mi oddać 5% wartości, gdyż materac jest krótszy o 5% )? Czy zwrot wszystkich kosztów oznacza również koszta procesu sądowego i/lub adwokatów?

Wezwij go do wydania właściwego towaru (zgodnie z @ ustaleniami), wyznacz mu na to termin 14 dni i poinformuj, że po tym terminie będziesz uprawniony do odstąpienia od umowy. Poinformuj też, że huśtawka, która nie jest rzeczą, która zamawiałeś jest do odebrania.

@cedwah: chodziło mi o to, że autor wątku powinien najpierw zrobić to co Ty napisałeś.

Czyli na początek nie odsyłać huśtawki, tylko napisać list polecony za potwierdzeniem odbioru, w którym wezwę sprzedawcę do wysłania mi właściwego towaru, dać mu termin 14 dni i poinformować go, że po tym terminie będę uprawniony od odstąpienia od umowy. Napisać też mu, że huśtawka jest do odbioru. A po tych dwóch tygodniach co wtedy, jeśli zignoruje ten list? Bo wydaje mi się, że ja już mu te rzeczy pisałem mailowo ( pytałem czy wyśle mi huśtawkę o parametrach z aukcji - odpisał że zdjęcia z aukcji zgadzają się z huśtawką którą mam już w domu oraz pytałem, czy on wyśle kuriera po tę huśtawkę czy sam mam zorganizować transport i jeśli ja, to jaką firmą żeby nie narażać go na dodatkowe koszty - w ogóle nie odpowiedział na to ani razu ). Czyli mailowo nie może być, musi być listem poleconym, tak?

Czy może być takie pismo:

Wezwanie do wydania właściwego towaru

Witam. Dnia 25.04.2017 dokonałem zakupu huśtawki ogrodowej, która miała posiadać między innymi następujące parametry : długość materaca 186cm i grubość pianki materaca 8cm. Zakupu dokonałem na aukcji internetowej allegro o numerze ******* posługując się loginem ********. Przed zakupem upewniłem się poprzez wysłanie maila że materac ma rzeczywiście 186cm długości. Otrzymałem odpowiedź twierdzącą. Otrzymany dnia 05.05.2017 towar nie posiada parametrów opisanych w aukcji oraz potwierdzonych mailowo. Długość materaca to 176cm a jego grubość to 6,5cm. Bezskutecznie próbowałem porozumieć się z państwem drogą mailową. Wzywam do wydania mi właściwego towaru w ciągu 14 dni. Po tym terminie będę uprawniony do odstąpienia od umowy. Huśtawka, która obecnie jest u mnie, nie jest rzeczą którą zamawiałem i jest do odebrania również w terminie 14 dni z adresu na który była wysłana, po tym czasie będę naliczał opłaty za przechowywanie wyżej wymienionego towaru w kwocie 20zł za każdy dzień zwłoki. W razie nie posiadania towaru o parametrach wymienionych w opisie aukcji żądam zwrotu zapłaconej kwoty wraz z kosztami przesyłki oraz poniesionych przeze mnie kosztów dodatkowych za przechowywanie towaru niezamówionego oraz kosztu wysłania listu poleconego z potwierdzeniem odbioru. Koszt listu poleconego to 7,80zł.

Ostatnia edycja:
Witam po czasie.

Otrzymałem odpowiedź, że firma wyśle kuriera po materac i przyślą mi nowy o prawidłowych wymiarach. Dopytałem się już szczegółowo czy to nie błąd z ich strony i czy chcą mi wymienić sam materac bez wymiany stelaża, to odpisali mi żebym nauczył się czytać ze zrozumieniem i że wyślą kuriera tylko po sam materac i tylko sam materac mi odeślą. Kurcze, czy nie zrobiłem jakiejś głupoty pisząc że nie zgadzają się tylko wymiary materaca? Teraz po złości pewnie chcą mi sam materac wysłać i wiadomo bez żadnych testów że to nie będzie pasować i nadal nie będę mógł się zmieścić na tej bujawce.

Mogę coś jeszcze zdziałać?

Poinformuj ich, ze jak materac nie będzie pasował do stelaża, to będzie to powodem do kolejnej reklamacji. Dlatego też robienie sobie takich jaj nie ma sensu.

Firma twierdzi, że szukam dziury w całym i mam się zastanowić czy zakupy poprzez internet są na pewno dla mnie. Podtrzymują, że dzisiaj przyjedzie kurier po materac i oni potem odeślą inny. Czyli mam go normalnie wydać kurierowi? Materac już zapakowałem i nawet proces pakowania nagrałem na film, bo firma nazbyt często powtarza, że jeśli materac będzie nosił jakiekolwiek ślady używania to go nie przyjmą.

Powrót