Zwrot towaru

• Autor wątku Autor wątku gogman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gogman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Kupiłem TV z ekspozycji RTV EURO AGD - sprzedawca zapewniał, że z TV jest wszystko w porządku, po podłączeniu go w domu obraz nie był prawidłowy a menu telewizora działało raz dobrze a raz z opóźnieniem, wezwałem fachowca od konfiguracji TV - stwierdził, że jakość obrazu jest winą TV. Skontaktowałem się z serwisem Samsung, przez internet postawili system od nowa, jednak nie dało to żadnych pozytywnych rezultatów.
Wystosowałem pismo do sklepu w sprawie zwrotu wadliwego TV opierając się na podstawie art. 556 ust. 1 k.c. w zw. z art. 560 par.2 k.c.

Naczytałem się samych złych opinii na temat tego sklepu i szczerze mówiąc zamartwiam się tym wszystkim. Czy prawo stoi po mojej stronie, czy mam szansę na zwrot TV?

Pozdrawiam

Nie nie kupiłem na firmę.
Znajomy mi powiedział, że jeżeli produkt kupowany był na kredyt to można odstąpić od kredytu w ciągu dwóch tygodni i zwrócić towar. Ale na ile to jest prawda?

Jeżeli kupiłeś w sklepie stacjonarnym, to akceptacja zwrotu to tylko dobra wola sprzedawcy (ma prawo nie przyjąć zwrotu). Jedyne co możesz to reklamować towar, objęty gwarancją - sprzedawca moze go naprawić lub wymienić na inny.
To że na czytałeś się opini, to nic nie wnosi do tematu, podobnie jak twoje osobiste odczucia względem sprzedawcy.

bubas10 napisał:
Jedyne co możesz to reklamować towar, objęty gwarancją - sprzedawca moze go naprawić lub wymienić na inny.

Na czym opierasz swoje twierdzenie?

bubas10 napisał:
To że na czytałeś się opini, to nic nie wnosi do tematu, podobnie jak twoje osobiste odczucia względem sprzedawcy.

Dramat... :brawo:

Proszę arturoooo, wyjaśnij mi co wnoszą do sprawy uszkodzonego TV, wyczytane opinie z internetu i prywtne odczucie kupującego.

W tej sprawie znaczenie ma Prawo Konsumenta i Karta gwarancyjna.

bubas10, dlaczego piszesz tylko o gwarancji, wprowadzajac w błąd gogmana? Przecież o wiele korzystniejsza jest reklamacja z rękojmi, bo naprawa gwarancyjna może trwać wieczność, a rękojmia daje więcej uprawnień kupującemu.

Powrót