Zwrot uszkodzonej gry - Wiedźmin

• Autor wątku Autor wątku Witcher721
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Witcher721

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Kupiłem ostatnio w sklepie Neonet grę: Wiedźmin 3: Dziki Gon. Okazało się jednak że nie mogę jej zainstalować z powodu pojawiającego się błędu. Po zaczerpnięciu informacji z internetu na temat owego błędu okazało się że nie tylko ja borykam się z tym problemem. Tutaj link do forum CDP Przerwanie instalacji - błąd -10 (jest to jedno z wielu forów na jakie trafiłem), a tu do rozwiązania proponowanego przez producenta Instalacja gry kończy się błędem (błąd '-10', błąd danych CRC) – cdp.pl - Pomoc. Rozwiązania proponowane przez producenta nie pomagają, a ściąganie całej gry z oficjalnej strony też mnie nie zadowala, w końcu nie po to kupiłem wersję pudełkową żeby ściągać grę z internetu. Przyczyna tego problemu jest prawdopodobnie źle wytłoczona płyta. Czy możliwy jest zwrot gry do sklepu w celu odzyskania gotówki lub ewentualna wymiana na nowy egzemplarz? Jeśli nie czy to na mnie ciąży obowiązek kontaktu z producentem w celu wymiany wadliwego nośnika czy też może sklep ma taki obowiązek?

Masz prawo reklamowania u sprzedawcy z żądaniem dostarczenia towaru zgodnego z umową.

Masz prawo do zwrotu , albo wymiany. idz jak najszybciej do sprzedawcy-zgłoś problem!...Wina może być po twojej stronie(nie wykluczaj tego). Jednak neonet powinien Ci wymienić grę na nową-takie są twoje prawa konsumenta...

Dzięki za odpowiedzi. Sprzedawca trochę narzekał i nie chciał przyjąć zwrotu, ale w końcu przyjął płyty i zaznaczył tylko że może to trwać nawet miesiąc. Mam nadzieję że wszytko pójdzie dobrze.

Witcher721 napisał:
w końcu przyjął płyty i zaznaczył tylko że może to trwać nawet miesiąc
Co ma trwać miesiąc? złożyłeś reklamację?

Tak złożyłem. Sprzedawca zaznaczył że cały proces reklamacji może trwać ok. miesiąca, bo oni jako sklep muszą wysłać płyty do producenta i dopiero producent podejmie decyzję czy płyty są do wymiany czy stwierdzą że u nich "działa" i odeślą mi te same.

Na jakiej podstawie złożyłeś reklamację? Jakie było Twoje żądanie?

Nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem, ale na podstawie tego że płyta była uszkodzona (pierwszy post). Chciałem aby sklep wymienił mi płyty na nowe.

Witcher721 napisał:
na podstawie tego że płyta była uszkodzona (pierwszy post). Chciałem aby sklep wymienił mi płyty na nowe.
Złożyłeś reklamację z żądaniem wymiany, masz to na piśmie?

Na zgłoszeniu reklamacyjnym w polu opis usterki jest napisane: "2 płyta, nie można zainstalować", natomiast w polu żądanie klienta wpisane jest: "naprawa".

Zamiast pytać się na forum prawniczym wypadałoby sprawdzić na forach komputerowych . Była grupa ludzi co nie mogła zainstalować gry z CD .Producent zwalił winę na napędy CD-DVD . Nadal możesz za pomocą posiadanego klucza pobrać tą grę i tyle . Wystarczy troszkę poszukać . Składając reklamację będziesz się z tym bujał jeszcze 2 miesiące i nic nie osiągniesz .

Gdyby autor wątku chciał kupić online, to by kupił, nie sądzisz?
Niektórzy kupują wersję pudełkową również dla dodatków (np. podręczników, płyt audio itp). Poza tym, w pierwszym poście są linki do forów, więc co chcesz powiedzieć?

Dokładnie tak jak napisała osoba przede mną, gdybym chciał pobrać grę to bym to zrobił, ale nie po to kupowałem wersję pudełkową żeby tracić czas na pobieranie. Wszystko zresztą opisałem w pierwszym poście więc może wystarczy dokładnie przeczytać a dopiero potem odpisywać.

Mam dokładnie taką samą sytuację czyli Neonet + reklamacja z opisem "naprawa". Jutro mija miesiąc. Ja pobrałem grę z gog.com za pośrednictwem kodu z zakupionej gry.
Jednak sama reklamacja dotyczy uszkodzonego nośnika więc jakie prawa wynikają z takiej sytuacji:
- reklamowany jest nośnik,
- reklamacja trwa już ponad 4 tygodnie,
- uszkodzony jest nośnik a nie samo oprogramowanie,
- oprogramowanie działa ale od miesiąca nie posiadam płyt m.in. z dźwiękiem (której nawet nie miałem okazji sprawdzić) czy drukowanych dodatków.
- dla mnie jako klienta istotny jest bezproblemowo działający nośnik.

Czy Neonet powinien jako sprzedawca uznać reklamację? Czy obowiązuje ich 14 dniowy termin uznania reklamacji? W regulaminie na stronie CDP widnieje m.in. zapis:
"15.7. CDP.PL ustosunkuje się do reklamacji Użytkownika w najkrótszym możliwym terminie. Jeżeli CDP.PL nie ustosunkuje się do reklamacji złożonej przez Użytkownika będącego Konsumentem w terminie 14 dni od dnia jej otrzymania, uznaje się, że CDP.PL uznał reklamację za uzasadnioną." więc nie rozumiem na jakiej podstawie Neonet twierdzi, że CDP zastrzega sobie dłuższy termin na rozpatrzenie reklamacji.

Czy fakt, że gra została już pobrana z gog.com (po użyciu kodu z reklamowanych nośników) uniemożliwia mi ubieganie się zwrotu gotówki lub wymiany na nowy egzemplarz mimo przekroczonych terminów reklamacji?

Dzwoniłem do CDP i uzyskałem informację, że ze względu na b.dużą ilość reklamacji moja nie została jeszcze rozpatrzona ale z automatu będzie oczywiście uznana i zostanie wymieniony nośnik nr 2 na nowy (po uprzednim sprawdzeniu pozostałych nośników) i odesłany wraz z kompletem nośników jakie zostały dostarczone.

PS. Czy opcja edycji posta jest dostępna tylko przez jakiś krótki czas od napisania posta?

Powrót