zwrot VAT od nieruchomości nabytej w egzekucji

• Autor wątku Autor wątku pryczu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pryczu

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Jak można uzyskać zwrot pieniędzy uiszczonych tytułem podatku VAT od ceny nieruchomości nabytej w postępowaniu egzekucyjnym? Zapłaciłem bowiem za nieruchomość cenę powiększoną o VAT. Według mojej wiedzy dłużnik nie był podatnikiem VAT, ale czy wystarczy to podnieść, aby uzyskać zwrot, czy należy coś jeszcze wykazać?

Zgodnie z moją wiedzą, podatnikiem w podatku od towarów i usług jest, w myśl art. 15 ust. 1 ustawy o VAT, osoba prawna, jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej oraz osoba fizyczna, wykonująca samodzielnie działalność gospodarczą, bez względu na cel lub rezultat tej działalności. Przesłanki wskazujące na zamiar wykonywania pewnej czynności w sposób częstotliwy muszą istnieć w chwili wykonania usługi lub sprzedaży towaru. Aby zatem dostawę gruntów uznać za działalność gospodarczą, należy wykazać, że w momencie jej realizacji podatnik miał zamiar dokonywać takich czynności wielokrotnie, a sam zakup gruntu dokonywany był w celu odsprzedaży. Okoliczności niniejszej sprawy wykluczają natomiast zamiar odsprzedaży nieruchomości przez dłużnika i dokonywania takich czynności wielokrotnie, bo doszło do niej w postępowaniu egzekucyjnym, w ramach przymusu państwowego. Nawet jednak w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej, tyle że w innym przedmiocie, w przypadku zainwestowania swoich prywatnych pieniędzy w nieruchomości – ich sprzedaż nie powinna być opodatkowana VAT w przypadku braku zamiaru odsprzedaży i dokonywania takich czynności wielokrotnie.

Problem w tym, że Sąd nie podziela mojego stanowiska.
Czy jest jakaś inna droga aby skutecznie dochodzić zwrotu nienależnie zapłaconego podatku VAT? Potraktować to jako nadpłatę i zwrócić się do NUS?

Właśnie dzwoniłem do Krajowej Informacji Podatkowej. :)
Pani powiedziała mi, że nie mogę domagać się zwrotu vat jako nadpłaty w urzędzie skarbowym, ponieważ to sąd odprowadza podatek i jedynie on może się o to zwrócić do US. Zaproponowała natomiast zwrócenie się o interpretację do MF i z taką, wiążącą podstawą następnie wystąpić do sądu o zwrot (konieczne być może postępowanie cywilne).

Czy naprawdę nie ma innej drogi, żeby odzyskać ten VAT?

Powrót