Zwrot VATu?

• Autor wątku Autor wątku pojke
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pojke

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam,

W ostatniej chwili przed odwołaniem od wartości odszkodowania, zauważyłem że Warta wpłaciła mi kwotę bez VATu! Czy mają ciągle mają takie prawo? Czy powołując się na Stanowisko Komisji Nadzoru Finansowego z dnia 26 kwietnia 2007 r. w sprawie uwzględniania wartości podatku VAT w ustalanych metodą kosztorysową odszkodowaniach z tytułu obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych mogę zażądać wpłacenia kwoty z VATem?

Jeżeli odszkodowanie jest wypłacane z OC sprawcy zdarzenia, to jak najbardziej należy się z VAT (oczywiście pod warunkiem, że Poszkodowany nie jest płatnikiem podatku VAT i nie może go odliczyć).

Istnieje Uchwała SN z 17.05.2007 r., która obszernie wyjaśnia te problemy:
http://pub.sn.pl/ow3_ic.nsf/0/fd9f83fa1cfeacf2c1257385005618cf/$FILE/III CZP 0150_06 publ.pdf

Pomimo tego, Firmy ubezpieczeniowe odmawiały i nadal odmawiają uwzględniania w odszkodowaniu kwoty VAT.

Oczywiście jeżeli odszkodowanie jest z AC - należy postępować zgodnie z zapisami OWU.

Witam:)
A ja mam trochę inne pytanie. W październiku 2005 roku miałem kolizję. W wyniku kolizji ubezpieczyciel orzekł kasację mojego pojazdu. Ubezpieczyciel pozostawił mi rozbite auto i wypłacił różnicę wartości rynkowej pojazdu. Czy w przypadku jeżeli ubezpieczyciel orzekł kasację mogę się ubiegać o zwrot podatku VAT i czy moje roszczenia się nie przedawniły

A miałeś wyliczoną wartość pojazdu netto?

Powiem szczerze nie wiem bo gdzieś zapodziałem kosztorys przesłany przez ubezpieczyciela. Czy mogę ewentualnie zwrócić się do nich o odpis kosztorysu

Możesz, ale zapewne będą chcieli, żebyś za to zapłacił (najwyżej 1 zł za stronę).

Powrót