zwrot wadliwego towaru wykonanego na zamówienie

• Autor wątku Autor wątku bartlomiejR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartlomiejR

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Zakupiłem płytki kuchenne z własnym nadrukiem - pomarańczowe listki na białym tle. Nie żółtym, nie kremowym, nie ecree, białym i tak było w projekcie. Dodatkowo przycinanie na wymiar. Płytki które przyszły do mnie, miały żółtawy kolor (jak bardzo stary papier) i paprochy pod nadrukiem/lakierem, ponadto dotarły 4 tygodnie po umówionym terminie (po drodze było kilka terminów, ciągłe przekładanie, wymówki - brak adresu wysyłki, awaria w lakierni, brak możliwości odpisania na maila itp.). Innych uwag brak.

Zakup był dokonany na odległość za pośrednictwem strony internetowej firmy. Po wysłaniu maila z wymiarami otrzymałem taką wiadomość:

Dzień dobry,

(...) Nasze dekory na płytkach ceramicznych są trwałe i estetyczne.

Oferta zawiera:
Płytki ceramiczne 60x30 cm
Cięcie przed drukiem
Wycinanie otworów
Nadruk UV
Lakier błyszczący
(...)

Przy próbie wyjaśnienia sprawy usłyszałem że paprochy i żółty kolor to rzecz normalna przy czymś takim.

Mam zachowaną całość korespondencji, potwierdzenie wpłaty i nagraną jedyną rozmowę z nimi. Nic poza tym, żadnej umowy.

Najchętniej odesłał bym towar i odzyskał pieniądze, ponieważ nie chce mieć więcej nic wspólnego z tą firma.

Co w tej sytuacji ma większy priorytet - zakupy na indywidualne zamówienie czy zakupy na odległość? Jeśli to pierwsze, to czy można wybrnąć*z tej sytuacji powołując się na wady wykonanego towaru?

Ostatnia edycja:
Z tego, co piszesz wynika, że odstąpić nie możesz (płytki wykonane wg projektu), ale możesz reklamować na podstawie przepisów o rękojmi (art. 556 i nast. kc) i zrób to pisemnie.

Dziękuję @cedwah.

Nasuwa mi się kilka pytań:

1) Czy wysyłka listu z potwierdzeniem odbioru wystarczy? W jaki sposób mogę później udowodnić, że wysłałem pismo o takiej, a nie innej treści, jeśli adresat np. odmówi przyjęcia listu?

2) Czy mam obowiązek odesłać towar razem z pismem, czy wystarczy najpierw samo pismo z opisem wady + ewentualna próbka? Cały towar dotarł dzisiaj, ale będę go w stanie odesłać dopiero w poniedziałek 6 marca (czyli po 10 dniach kalendarzowych / 6 roboczych, ze względu na wyjazd służbowy).

3) Czy zły kolor i skazy/paprochy na powierzchni można uznać za wadę albo niezgodność towaru z projektem/zamówieniem? Nie jest to co prawda kubek do którego nie można wlać wody, ale nie zostałem poinformowany wcześniej o fakcie, ze takie niedoskonałości się pojawią, bo wtedy bym nie zamówił towaru.

4) Czy istnieje jakiś fachowiec/radca/ktokolwiek, kto doprowadza odpłatnie takie sprawy do końca w moim imieniu? Chętnie bym to zlecił komuś bardziej obytemu w temacie.

PS. Wrzucam poglądowe zdjęcie jak owa wada wygląda.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
1) wystarczy list z pismem. Jak nie odbierze to będzie jego problem
2) wyślij próbkę, na podstawie których ocenią zasadność reklamacji
3) trudno ocenić na podstawie tych zdjęć, ale podstawą do reklamacji może być każda niezgodność rzeczy z umową
4) kancelarie prawne - płatne, https://www.uokik.gov.pl/sprawy_indywidualne.php - bezpłatnie

Dziękuję jeszcze raz.

Powrót