Zwrot wadliwego towaru

• Autor wątku Autor wątku KryssNova
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KryssNova

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Cichłabym uzyskać pomoc/radę w jaki sposób mam postąpić ze zwrotem wadliwego produktu zakupionych w sklepie internetowym.
Nie minął jeszcze termin 14 dni, lecz produkt był/jest wadliwy.
Mianowicie zakupiłem słuchawki (Sennheiser PX-100 II) za 200zł.
Po odebraniu tych słuchawek 2 dni temu z poczty i próbie otworzenia muzyki na nich w domu, okazało się że są one uszkodzone.

Prawa słuchawka/głośnik nie gra w ogóle dźwięku i zauważyłem, że po poruszaniu trochę mini-jack'iem głośnik wydaje lekko muzykę (nie w stopniu gdzie nadawały by się do użytku).
Więc stwierdziłem uszkodzenie mini-jack'a co więcej takie uszkodzenie zazwyczaj powstaje po użytkowaniu produktu/kabla.
I wtedy stwierdziłem także możliwość, że te słuchawki mogły być użytkowane przed sprzedażą.

A akurat za około 15-20 dni wyjeżdżam za granicę (stałe zamieszkanie, przyjechałem do Polski z powodów osobistych)
Te słuchawki zakupiłem tutaj ponieważ moje stare (AKG) na czas pobytu się popsuły (są dalej na gwarancji za granicą), a bez muzyki nie mogę się obyć.
Więc chciałem kupić nowe słuchawki, zdażyło się że te Sennheiser są popsute, lecz teraz jak już wyjeżdżam to wolę poczekać, żeby wymienić (AKG) na gwarancji za granicą.
Więc postanowiłem że tamte są mi niepotrzebne i te pieniądze wydam na coś innego.

Więc jak mogę postąpić w takim przypadku, żeby zwrócić te słuchawki i dostać zwrot pieniędzy, żeby potem Sprzedający nie nękał mnie tym.

Dziękuje z góry.

Jakie mam prawa w związku z zaistniałą sytuacją?
Powielam pytanie, czy mógłbym domagać się zwrotu pieniędzy?

Nie minęły dwie godziny od zadania pytania, nie ma sensu ponawiać pytania. Tutaj naprawdę ludzie udzielają odpowiedzi wtedy, kiedy mają czas wolny, a nie na wyścigi.

Słuchawki oddać możesz, ale sprzedawca może obciążyć cię kosztami przywrócenia ich do stanu sprawnego - w końcu sprzedawca zakłada jednak, iż sprzedaje towar pełnowartościowy, natomiast oddajesz mu zdecydowanie niepełnowartościowy.
Lepiej skorzystać z niezgodności z umową.

Powrót