Zwrot wniosku o zawezwanie do próby ugodowej

• Autor wątku Autor wątku Vladimirska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vladimirska

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Dzień dobry,

mam taki problem - sąd zwrócił mi, profesjonalnemu pełnomocnikowi, wniosek o zawezwanie do próby ugodowej. Nie wiem dlaczego i sąd też się swoimi zastrzeżeniami nie podzielił - po prostu zarządzenie o zwrocie wniosku (wydaje mi się, że powinno być wskazane uzasadnienie, które pozwoli naprawić brak, czy się mylę?). Pikanterii dodaje fakt, że próbowałam się dodzwonić na wydział, ale cały jest na covidzie. Co z tym fantem zrobić?

Faktycznie "profesjonalny" z ciebie pełnomocnik...

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

nie za bardzo rozumiem, co ta uwaga ma wnieść do sprawy. Wydawało mi się, że forum pomaga w rozwiązywaniu problemów i wątpliwości, ale może jest tylko po to, by chwalić się swoimi osiągnięciami, jak tak jednak jest to sorry.

Jeżeli rozwiązanie mojego dylematu jest takie proste (a jak mniemam po komentarzu jest) to tym bardziej nie rozumiem tego sarkazmu w miejscu po prostu odpowiedzi na pytanie.

Sorry, ale świadczy to o twoim profesjonaliźmie, skoro ty jako osoba po studiach prawniczych, po aplikacji, w końcu po zdaniu egzaminu, zastanawiasz się i pytasz na forum prawnym, dlaczego dostałeś zwrot. Więc odpowiem, jako osoba, która nie jest prawnikiem: prawdopodobnie wniosek jest niewłaściwie opłacony, gdyż opłata w zawezwaniu do próby ugodowej jest zależna od wps. Jeżeli chcesz poznać zasadnicze motywy zwrotu to podpowiem, że uiszczając opłatę 100zl możesz się tego dowiedzieć u źródła.

Normalnie rynce opadajo, toż to podstawowa wiedzą i aż wstyd, że takich rzeczy nie wie adwokat lub radca prawny.

Sorry, że tak piszę, ale jak widzę wiedzę niektórych pełnomocników, to zastanawiam się, za co ci ludzie im płacą...

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Dziękuję osobie która nie jest prawnikiem za odpowiedź. Niestety, nawet jako pełnomocnik "przy którym rynce opadajo" wiem, jak się opłaca wniosek o zawezwanie do próby ugodowej (nie siedziałam w jaskini przez 3 lata) i jest on prawidłowo opłacony. Super z tym 100 złotych, tylko przepisy mówią, że aby pismo odniosło skutek w dacie pierwotnego wniesienia w terminie tygodnia od doręczenia zarządzenia o zwrocie należy uzupełnić braki - dowiedzenie się u źródła nic nie pomoże, bo minie termin. Ponadto Sąd, przynajmniej w zwrocie z art. 130(1a) kpc powinien wraz ze zwrotem wskazać braki, które stanowią podstawę zwrotu, a w zwrocie z powodu braku/złej opłaty też Sąd to co do zasady wskazuje. To tak dla wyjaśnienia.

Resztę pozostawię bez komentarza bo po prostu szukam merytorycznej pomocy.

Po nowelizacji przepisów KPC która weszła w życie 7 listopada 2019r pismo procesowe wniesione przez pełnomocnika profesjonalnego, które nie może otrzymać prawidłowego biegu wskutek braków formalnych podlega zwrotowi bez wzywania do jego poprawienia lub uzupełnienia-art130(1a)par.1KPC

Powrót