Zwrot/wymiana telefonu wziętego na firmę

• Autor wątku Autor wątku gruby33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gruby33

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Witam.
Mój znajomy wziął telefon z T-Mobile 06.06.2015r. Na fakturze jest jako kupujący jest jego firma jednoosobowa. Nie otwierał go z pudełka. Ja odkupiłem go od niego wczoraj. Niestety telefon od nowości ma problemy z ładowaniem i komunikacją z komputerem przez USB. Były sprawdzane różne kable.
Niestety znajomego obecnie nie ma gdyż jest na wyjeździe. Czy z jego fakturą mogę iść do T-Mobile i czy tylko przyjmą go na gwarancję czy mogę zażądać nowego.

Czy z jego fakturą mogę iść do T-Mobile i czy tylko przyjmą go na gwarancję czy mogę zażądać nowego.
To zależy jaka będzie podstawa reklamacji: gwarancja czy rękojmia za wady. Proponowałbym rękojmię, bo jest korzystniejsza.

Czyli oddając na rękojmię mogę to zrobić ja czy musi to zrobić osoba widniejąca na fakturze? I w T Mobile muszę jechać do salonu w ,którym został wzięty telefon?

P.S I pani w placówce T-Mobile do, której dziś dzwoniłem powiedziała mi, że nie mogę prosić o nowy telefon gdyż karta SIM została włożona i telefon zarejestrował się w sieci. Zostaje mi tylko gwarancja... ale to pachnie mi jakimś naciąganiem.

Ostatnia edycja:
Czyli oddając na rękojmię mogę to zrobić ja czy musi to zrobić osoba widniejąca na fakturze? I w T Mobile muszę jechać do salonu w ,którym został wzięty telefon?
Możesz spróbować aczkolwiek to uprawnienie przysługuje pierwotnemu nabywcy tj znajomemu. Ty formalnie możesz reklamować telefon do niego. Nie jestem pewny czy to uprawnienie jest przechodnie, ale możesz spróbować. Reklamację natomiast można złożyć u sprzedawcy widniejącego na fakturze - jeśli ma inne placówki to można i w innych złożyć reklamację.

I pani w placówce T-Mobile do, której dziś dzwoniłem powiedziała mi, że nie mogę prosić o nowy telefon gdyż karta SIM została włożona i telefon zarejestrował się w sieci.
Niech poda podstawę prawną takiego twierdzenia. Dla mnie jest to wyssana z palca historyjka.

Powrót