Zwrot z allegro sprzedawca osoba prwywatna ?!

• Autor wątku Autor wątku rozgoryczona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rozgoryczona

Użytkownik
Odpowiedzi
97
Sprzedalem za posrednictwem allegro zabawke - sterowany helikopter.
Zabawka byla wystawiona na licytacji od 50zł (za nowa dawalem prawie 300) jak rowniez zostala bardzo dobrze opisana.
Licytacja skonczyla sie nieco powyzej 50zł cena koncowa.
Od dnia zakupu (ja ja sprzedawalem) mialem z nia problem a mianowicie zaczepy od smigla odpinaly sie przy upadku O CZYM NAPISALEM W AUKCJI - oczywiscie zabawka dzialala w 100% dala sie nia bawic .
Kupujacy otrzymal wlasnie samolot i zdzwiony pisze ze z helikopterem jest cos nie tak bo te zaczepy nie powinny odpadac , sadze ze bedzie chcial oddac zabawke.
Czy ja jako OSOBA PRYWATNA musze przyjac zwrot ?
Zaznaczam jeszcze raz ze w opisie aukcji byla dokladna wzmianka o odpinajacych sie zaczepach smigla i ja nikomu nie kazalam licytowac w aukcji...

Daj link to zobaczymy ten opis i coś powiemy.

Jeśli zabawka jest zgodna z opisem nie masz obowiązku przyjmowania zwrotu. Natomiast kupujący może ją reklamować z tytułu niezgodności rzeczy z umową na podstawie przepisów o rękojmi za wady (art. 556 i nast. kc)

Opis aukcji :

Przedmiotem aukcji jest helikopter AIR HOGS zdalnie sterowany w klatce!
Zabawka uzywana ale bardzo malo, sprawna - laduje i lata!
Podczas upadku z wysokosci lubia odpinaja sie zaczepy przy smiglach jest to prawdopodobnie celowe zamierzenie aby podczas upadku sie nie polamaly smigla poniewaz helikopter lata jak nalezy a te zaczepy od dnia zakupu poprostu odpinaja sie gdy helikopter spadnie z wysokosci ;)
Klatka cala nie polamana!

Za helikoper dawalam blisko 300zł !!!!!!!!!!!!
Na dzien dzisiejszy NOWA zabawke mozna kupic od 220zł-270zł!

ponizej filmik prezentujacy helikopterek!
https://www.youtube.com/watch?v=RQFnsP8COyU

----------------------
Ja kupowalem go za blisko 300zł, dalem go na licytacje od 50zł i sprzedał sie za 57zł od dnia zakupu zaczepy smigiel odpinaly sie gdy np. helikopter spadl z wysokosci i uznalem to za celowe zamierzenie aby nie polamaly sie skrzydla podczas spadania z wysokosci.
Gdyby w zabawce nic sie nie odpinalo z pewnoscia nie wystawil bym jej na licytacje od 50zł tylko od conajmniej 150-180zł bo po tyle chodza uzywki...

Ale jak niezgodnosc rzeczy z umowa? Przeciez napisane bylo w aukcji ze zaczepy sie odpinaly od dnia zakupu i ze to prawdopodobnie celowe zamierzenie aby podczas upadku sie nie polamaly (jest napisane prawdopodobnie poniewaz niemam pewnosci) - zabawka malo uzywana ładuje i lata i tak jest....

dlatego cedwah napisał "niezgodność rzeczy z umową" skoro w aukcji było napisane, że się odpinają, to znaczy, że fakt ten jest zgodny z umową.

Powrót