Zwrot z OC po demontażu a szkoda

• Autor wątku Autor wątku Dankos600
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dankos600

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Przeszukałam forum, ale nie znalazłam odpowiedzi na dokładnie taki sam problem jaki mam ja.

Przedstawiam sytuację.
Trzy miesiące temu zakupiłam auto wraz z polisą OC w PZU.
Auto miało 17 lat, właściciel zakupił je w salonie.
Przepisałam polisę na siebie(ważna do grudnia 2016) i jeździłam ok 2,5 miesiąca. Miałam małą kolizję(drobne rysy na poszkodowanym), PZU wypłaciło odszkodowanie dla tego Pana.

Dwa tygodnie temu auto zepsuło się na amen. Nie opłaca się naprawiać. Zezłomowałam auto, wyrejestrowałam i byłam 2 dni temu w PZU aby odzyskać zwrot OC. Pani poinformowała mnie, że przelew przyjdzie w ciągu 14 dni.
Tutaj pojawia się pytanie, które nie daje mi spokoju. W dyspozycji widnieje taki zapis:
" Poniższe oświadczenie jest wymagane jedynie w przypadku zwrotu nadwyżki z umów obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych oraz OC rolników zawartych przed
dniem 11 lutego 2012 r.
Oświadczam, że w okresie ochrony ubezpieczeniowej wynikającej z umowy/ów ubezpieczenia z sekcji II:
nie miało miejsca zdarzenie
miało miejsca zdarzenie
powodujące szkodę, za którą PZU SA wypłacił bądź zobowiązany będzie do wypłaty świadczenia z tytułu
zawartej/tych umowy/ów.
W przypadku niezgodności powyższego oświadczenia ze stanem faktycznym lub w przypadku zgłoszenia
roszczeń z tytułu ww. umowy/ów ubezpieczenia zobowiązuję się do zwrotu otrzymanej, na podstawie
niniejszej dyspozycji, kwoty w terminie 7 dni od daty otrzymania wezwania do zapłaty."

I teraz tak "
1. ?
2. Czy umowa,którą zawierał właściciel(od nowości ubezpieczał w PZU czyli 17 lat)co roku była umową nową czy jedynie wznowieniem cały czas z tym samym numerem co sprawi, że jest umową zawartą przed dniem11 lutego 2012? Czy ubezpieczalnia w związku z moją szkodą może odmówić wypłaty zwrotu OC, a jeżeli wypłaci może domagać się zwrotu?

Pozdrawiam i pilnie śledzę wszelkie odpowiedzi.

DP

Jeśli nawet polisa była wznawiana to na nowych zasadach i z nową datą. Wydaje mi się że nie ma się czym przejmować. Zasadniczo umowy oc zazwyczaj nawet przy odnowieniu są traktowane jak nowe umowy.

Powrót