zwrot za bilety na koncert

• Autor wątku Autor wątku Agatap7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agatap7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Hejo,
w związku z niefortunnym, dwukrotnym zakupem biletów na koncert rockowy poprzez portal internetowy,(który jest pośrednikiem w zakupie i sprzedaży biletów) - jaką mam możliwość zwrotu tych biletów w ramach starej ustawy (10 dni od daty zakupu nie minęło) lub w myśl nowej ustawy, gdzie jest mowa o usługach, nie o towarze
Art.38.
Prawo odstąpienia od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa lub na odległość nie przysługuje konsumentowi w odniesieniu do umów:
12)o świadczenie usług w zakresie zakwaterowania, innych niż do celów mieszkalnych, przewozu rzeczy, najmu samochodów, gastronomii, usług związanych z wypoczynkiem, wydarzeniami rozrywkowymi, sportowymi
lub kulturalnymi, jeżeli w umowie oznaczono dzień lub okres świadczenia usługi.

Biletów jeszcze nie otrzymałam i podobno dostanę je w marcu czy kwietniu, a może nawet we wrześniu (koncert odbędzie się pod koniec września).
Będę wdzięczna za pomoc w tym temacie, gdyż przeglądając wpisy w internecie - mam sprzeczne informacje.:-(

Super...
czy jest to związane z tym, że tego typu portale działają na zasadzie licytacji czy aukcji?

dzięki Przyjacielu forum,
kolejne info, które znalazłam:
Aukcje internetowe – brak możliwości zwrotu towaru!
Pamiętaj, prawo do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny nie dotyczy zakupów robionych na internetowych portalach aukcyjnych. Dokonujemy tam zakupu od innej osoby fizycznej, nie zaś od przedsiębiorcy.

Zanim więc coś kupisz, bardzo dokładnie przeczytaj regulamin aukcyjny, a także opinie i komentarze o sprzedającym. Decydując się na zakup – nie wysyłaj całej zapłaty, zanim nie otrzymasz towaru. Możesz deponować zapłatę na koncie u organizatora aukcji do czasu nadejścia przesyłki. Wówczas on przekaże pieniądze sprzedawcy. Możesz też umówić się ze sprzedającym osobiście lub zapłacić listonoszowi przy odbiorze. Po każdej transakcji koniecznie napisz komentarz i to nie zdawkowy, ale na tyle wyczerpujący, żeby pomógł innym przyszłym kupującym.

Słabo...

no jasne... to wiem... - tylko, że bilety kupiłam za ciężkie pieniądze i trudno będzie je teraz sprzedać (mam kolejne za 1/3 tej ceny) i stąd ten cały ból, ale spoko - do koncertu pozostało ponad 9 m-cy - jestem optymistką - musi się udać, dzięki Przyjacielu:)

Powrót