Zwrot za uszkodzony silnik

• Autor wątku Autor wątku ukasz.1934
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

ukasz.1934

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.W listopadzie kupiłem używany silnik do samochodu. Lecz dopiero w kwietniu uruchomiłem silnik w aucie i który przejechał 237km i padł.Sprzedający udzielał mi gwarancje że silnik jest sprawny (mam 3 świadków i wiadomości jakie mi wysylal).Nie poczuwa się do winny twierdząc teraz ze silnik również kupił od Pana A i na nim wgl nie jeździł.Trochę czasu minelo zanim uruchomiłem silnik i niebwiem czy mam jakieś prawo ubiegać się o zwrot ewentualnej naprawy lub kupna nowego silnika.

masz jakąś umowę na to kupno? pisze tam coś o gwarancji?

Jak sam piszesz silnik był sprawny. Czyli nie wprowadził się w błąd.
Nie był to zakup zapewne od firmy żebyś otrzymał gwarancję. Poza tym na używane części przeważnie udzielają 3 miesiące.
To kiedy go uruchomiłeś nic nie zmienia.
Przykład:

Mam starą lodówkę, która ledwo chodzi. W markecie jest promocja, więc kupują i czekam aż stara klęknie. Mija rok. Stara poleciała na złom, a nowa zaczęła swój żywot. Od kiedy mam gwarancję? Od dnia zakupu, czy od kiedy zacząłem używać? Cała rodzina by potwierdziła pod przysięgą, że lodówka stała i ''czekała''.

Więc moim zdaniem jak sprzedający się nie ugnie to nic nie zdziałasz. Zrób to lepiej zgodnie z przepisami bo problemów jeszcze ci dojdzie.

zakup od firmy czy osoby prywatnej?

Silnik kupiony od osoby prywtnej, bez żadnej umowy.Poszły panewki (jeśli można nazwać to co po nich zostało).

Powrót