Zwrot zadatku, organizacja przyjęcia weselnego

• Autor wątku Autor wątku bielada3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bielada3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
posiadam podpisaną umowę z lokalem odnośnie organizacji przyjęcia weselnego dla 150 osób na 6 czerwca 2020 r. Został wpłacony zadatek w wysokości 3000 zł.

1. Pytanie, czy jestem w stanie odzyskać zadatek, jeżeli przyjęcie nie zostanie zrealizowane z powodu obecnej sytuacji związanej z epidemią (zakaz zgromadzeń)? Czy mogę powołać się o zwrot zadatku na podstawie Art. 394. § 3 KC? Czy są jakieś inne rozporządzenia, które mogą rozwiązać problem?

2. Jeżeli zakaz zgromadzeń będzie dotyczył powyżej 50 osób to czy nadal mogę ubiegać się o zwrot zadatku?
lub jeżeli przyjęcie będzie mogło się odbyć ale będą obowiązywały jakieś inne nakazy/zakazy (np. noszenie maseczek) czy w takiej sytuacji również mogę otrzymać zadatek?

3. Jeżeli mam prawo odzyskać zadatek ale wykonawca nie będzie chciał dokonać zwrotu zadatku to będzie konieczność skorzystania z pomocy Sądu?

przełóż termin na inny.

Zadatek – dodatkowe zastrzeżenie umowne, służące zabezpieczeniu obu stron umowy. Strona, która nie wykona swojego zobowiązania, traci zadatek, jeśli sama go dała, albo zobowiązana jest go zwrócić w dwukrotnej wysokości. Zadatek jest najczęściej stosowany w umowach przedwstępnych.

z przełożeniem terminu jest problem ponieważ 6 czerwca 2020 wypada w sobotę, a lokal proponuje jedynie termin, który wypada w piątek albo niedzielę.

Czy zawarcie w umowie dodatkowego stwierdzenia informującego, że zadatek jest bezzwrotny jest zgodny z prawem i może pominąć Art. 394. § 3 KC?

Powrót