Zwrot zaliczki na zakup działki

• Autor wątku Autor wątku leonsl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

leonsl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Przy podpisywaniu umowy przedwstępnej wpłaciłem zaliczkę, która przepada w przypadku mojej rezygnacji z zakupu, bądź ma być zwrócona w kwocie podwójnej w przypadku rezygnacji sprzedającego. W umowie został określony termin sfinalizowania transakcji. Z powodu przedłużającej się procedury kredytowej przekroczyłem termin. Poinformowałem o tym właściciela 16 dni po upływie terminu, a on odpowiedział, że sprzedaje przyrzeczą dziąłkę innemu klientowi i nie zamierza zwrócić mi zaliczki. Czy ma takie prawo i czy mam szansę odzyskać wpłaconą zaliczkę. Dodam, że nie zamierzałem rezygnować z zakupu. :help:

Proszę pamiętać, że rezygnacji nie było. Za to może okazać się, że to właściciel zrezygnował ze sprzedaży.
Umowa w formie aktu notarialnego?
Czy powiadomił Pan pisemnie właściciela?
I jak w końcu zapisano zaliczka czy zadatek?

Zwrot zaliczki na zakup działki.

Umowa nie była aktem notarialnym, wpłacona kwota była nazwana zaliczką, ale w umowie była zawarta informacja o zwrocie zatrzymaniu zaliczki przez właściciela w przypadku mojej rezygnacji lub zwrocie w podwójnej kwocie w przypadku rezygnacji sprzedającego właściciel został poinformowany telefonicznie. Dodam jeszcze, że po upływie terminu właściciel również nie informował mnie o zamiarze sprzedaży komuś innemu, gdyż jak stwierdził nie leżało to w jego interesie. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

Powrót