M
Misiostwo
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
Sprawa rozciągnięta mocno w czasie.
W styczniu 2012 roku ustaliłem słownie z człowiekiem, że kupię pewną rzecz.
Wpłaciłem mu 600zł zaliczki i w oczekiwaniu na dozbieranie reszty kwoty, sprzedawca przygotował sprzęt.
Ze względów ekonomicznych nie udało mi się dozbierać brakującej kwoty i nie kontaktowałem się ze sprzedającym, ani on ze mną.
W marcu 2014 roku, napisałem do sprzedawcy, on oznajmił, że sprzęt został sprzedany i w tej sytuacji może mi sprzedać inny, po ustalonej dopłacie.
Na pytanie jakie ma obecnie modele nie dostałem odpowiedzi i znów temat padł.
W październiku 2016 napisałem do człowieka, że w związku z zaistniałą sytuacją poproszę o zwrot wpłaconej zaliczki. Odpowiedź była jednoznaczna "masz moje dane, załóż mi sprawę." Uzasadnia to tym, że włożył swoją pracę w przygotowanie pierwszego egzemplarza i wpłacona na początku zaliczka pokryła właśnie ta pracę. Jak pisałem wcześniej owy sprzęt został sprzedany osobie trzeciej.
Czy w takiej rozpiętości czasowej moje roszczenia są zasadne ??
Jakie argumenty prawne przemawiają na korzyść moją lub sprzedającego.
W całej sprawie mam zapisane wiadomości, potwierdzenie wpłaty oraz świadków.
W styczniu 2012 roku ustaliłem słownie z człowiekiem, że kupię pewną rzecz.
Wpłaciłem mu 600zł zaliczki i w oczekiwaniu na dozbieranie reszty kwoty, sprzedawca przygotował sprzęt.
Ze względów ekonomicznych nie udało mi się dozbierać brakującej kwoty i nie kontaktowałem się ze sprzedającym, ani on ze mną.
W marcu 2014 roku, napisałem do sprzedawcy, on oznajmił, że sprzęt został sprzedany i w tej sytuacji może mi sprzedać inny, po ustalonej dopłacie.
Na pytanie jakie ma obecnie modele nie dostałem odpowiedzi i znów temat padł.
W październiku 2016 napisałem do człowieka, że w związku z zaistniałą sytuacją poproszę o zwrot wpłaconej zaliczki. Odpowiedź była jednoznaczna "masz moje dane, załóż mi sprawę." Uzasadnia to tym, że włożył swoją pracę w przygotowanie pierwszego egzemplarza i wpłacona na początku zaliczka pokryła właśnie ta pracę. Jak pisałem wcześniej owy sprzęt został sprzedany osobie trzeciej.
Czy w takiej rozpiętości czasowej moje roszczenia są zasadne ??
Jakie argumenty prawne przemawiają na korzyść moją lub sprzedającego.
W całej sprawie mam zapisane wiadomości, potwierdzenie wpłaty oraz świadków.