Zwrot zapłaty do nabywcy

• Autor wątku Autor wątku n1k3r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

n1k3r

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie

W dniu 29 maja 2009 Klient przelał mi na konto (platnosci online a nie bezpośrednio na konto bankowe firmowe) kwotę 140zl za wykonanie pewnej usługi jednak dzisiaj okazało się iż wykonanie jej nie będzie mozliwe i Klient chce zwrotu pełnej kwoty lecz jak to wykonać gdy:
- faktura VAT nie jest jeszcze wystawiona
- skoro mam zwrócić mu wpłatę to hmm czy po prostu zrobie przelew na tę kwotę i to wystarczy? Jak to będzie wtedy wyglądało gdy US zapyta czemu ten przelew nie jest zaksięgowany?

Pierwszy raz mam taką sytuację :/

Zgodnie z art 19 ust 10 ustawy o podatku od towarów i usług, w przypadku przedpłaty, zaliczki itp. obowiązek podatkowy powstaje z chwilą otrzymania pieniędzy.
Dalej, zgodnie z ogólnym przepisem, dokonana przedpłata lub zaliczka powinna zostać udokumentowana w terminie 7 dni fakturą.
Ponieważ w Waszym przypadku nie upłynął termin na wystawienie faktury, nie ma potrzeby tego dokumentować.
Jeżeli obie strony zgodnie odstępują od transakcji, zwróć klientowi całą otrzymaną wpłatę (ew. pomniejszoną o koszty związane z przelewem - jeśli odstąpienie od umowy nastąpiło z winy klienta).
Ponieważ jest jak piszesz szansa, że kiedyś urząd podatkowy dopatrzy się wpłaty bez faktury. Moim zdaniem, dla celów dowodowych, zepnij oba wyciągi bankowe i dodaj własną notatkę, że z takich a takich przyczyn odstąpiono od umowy i zwróciłeś zaliczkę. Nikt nie będzie miał zastrzeżeń. A jeśli by miał, to niedoszły nabywca potwierdzi że do transakcji nie doszło a zaliczkę zwrócono i finito. :)

Powrót