zwrot zasiłku-podjęcie nowej pracy w ostatni dzień L4

• Autor wątku Autor wątku tojadan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tojadan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie,
Pracodawca nie przedłużył ze mną kolejnej umowy o pracę (co zrobić kryzys).
Pech chciał, że odnowiła się choroba kręgosłupa i tym razem postanowiłem ją wyleczyć (a raczej podleczyć). Tak więc wylądowałem na zwolnieniu lekarskim 5 dni po ustaniu stosunku pracy. Zwolnienia ciągłe w okresie od 5 stycznia, do 7 maja tego roku. Ponieważ wracałem do zdrowych, nie chcąc pobierać zasiłku, postanowiłem szukać nowej pracy. W końcu nawet prewencja ZUS polega na tym by jak najszybciej przywrócić chorego do tego który płaci podatki. Niestety 7 maja (ostatni dzień zwolnienia) nie poszedłem po kolejne zwolnienie lekarskie, tylko w tym dniu podpisałem umowę o pracę. Teraz ZUS chce ode mnie zwrotu zasiłku za okres całego ostatniego zwolnienia (18 dni). Czy podpisanie umowy to już praca (w tym dniu odbyło się szkolenie-polegające na słuchaniu na czym to ma polegać-nie praktyka fizyczna). Jakie mam szanse na odwołanie? Czy w razie czego sąd może nakazać zwrot tylko za ten ostatni felerny dzień zwolnienia? Prawo-prawem, ale zrobiłem to w dobrej wierze chcąc znów płacić podatki, a nie prosić o zapomogę. Proszę o pomoc.

Niestety w dniu zwolnienia lekarskiego nie powinien Pan podpisać umowy, gdyż w tym dniu nie jest pan zdolny jeszcze do pracy. Może to nastąpić dopiero na następny dzień. Trzeba będzie zwrócić pieniądze.

Pracownik może podpisać nową umowę o pracę będąc na zwolnieniu lekarskim. Natomiast samo świadczenie pracy jest sprzeczne z celem jakiemu ma służyć zwolnienie lekarskie. W świetle najnowszego orzecznictwa (wyrok Sądu Najwyższego z 5 kwietnia 2005 r., I UK 370/04)

A jak to się ma do tego?
Nadmieniam, że podpisana umowa "zatrudniła mnie" w ostatni dzień zwolnienia. nieznajomość prawa nie zwania z obowiązku przestrzegania go, ale myślałem że ten ostatni dzień daje wybór: kolejne L4, bezrobocie, nowa praca...

Trzeba zwrócić za całość? Żadnego złagodzenia kary, lub możliwości korzystnej dla mnie interpretacji przez sąd?

Nikogo kto miałby pojęcie o ZUS? Może ktoś zna podobny przypadek? Zlitujcie się...

Jeśli podpisałbyś umowę o pracę w dniu zwolnienia ale data rozpoczęcia byłaby późniejsza np. 08.05 wtedy nie musiałbyś zwracać. A skoro umowa jest od dnia w którym obowiązuje jeszcze zwolnienie = rozpoczęcie pracy.

Powrót