zwrot ze spółdzielni mieszkaniowej a podatek?

• Autor wątku Autor wątku kate24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kate24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
czy nalezy uwzględnic zwrot otrzymany ze spółdzielni mieszkaniowej za wymiane stolarki okiennej?
w 2005 roku kupiliśmy mieszkanie i wymienialiśmy okna spółdzielnia mieszkaniowa zwróciła nam za te wymianę w 2006 roku ale nie otrzymaliśmy żadnego pita tylko kwitek że spółdzielnia wypłaciła mam "tyle a tyle"
czy w związku z tym musimy uwzględnic tę kwote w swoim zeznaniu podatkowym wpisując ja jako dodatkowy dochód??
z góry dziękuje za odpowiedz

spółdzielnia powinna dać pit -8 C oblicza się 19% kwoty zwróconej przez spółdzielnie i wpisuje w rubrykę" doliczenia do podatku" zeznania za rok 2006

a co jeśli spółdzielnia takiego pitu ne dała?? czy mamy sami nachodzić spóódzielnie mieszkaniową czy nie uwzględniać tej kwoty w zeznaniu podatkowym??

jest to dla mnie bardzo waznie gdyż jeśli uwzględnie cała kwote zwrotu ze spółdzielni to okazuje sie ze musze skarbówce dopłacić ok 500 zł. :x

Nie ma znaczenia, czy spółdzielnia dała PIT - z otrzymanych pieniędzy należy się rozliczyć w zeznaniu rocznym.

19% kwoty tej którą wypłaciła spółdzielnia- taką kwotę się wpisuje w zeznanie.Niestety taką kwotę trzeba będzie zwrócić do Urzędu Skarbowego :( wcześniej została odliczona cała kwota za wymianę okien którą się rzeczywiście zapłaciło a ja na twoim miejscu najlepiej poszła bym do spółdzielni zapytałabym się o ten pit bo jeżeli wypłacili tą kwotę w 2006 to należałoby ją uwzględnić w zeznaniu

Powrót