Zwrotność zaliczki

• Autor wątku Autor wątku Tom525
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tom525

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Dzień dobry, chciałem kupić stary dom do remontu, wszystko było ok, pośrednictwem zajmował się agent nieruchomości. Wpłaciłem 8 tys zaliczki, a na dwa tygodnie przed podpisaniem aktu notarialnego agent nieruchomości przy wybieraniu zaświadczenia o braku osób zameldowanych znalazł tam zameldowaną osobę. Właścicielka, która przejęła dom sądownie twierdzi, że nie wiedziała o tej osobie, że prawnik który prowadził jej tą sprawę nie poinformował jej o zameldowanym. Najpierw chciała opuścić cenę w związku z tym, ale nie chciałem, i zaproponowała ze wymelduje tę osobę. Minęło już ponad pół roku, a dalej nie ma postępu tej sprawy, a gdybym wiedział o zameldowanym, to raczej bym nie kupił, chociaż wiem, ze to nie jest wada prawna, Czy jest w ogóle możliwość odzyskania tych pieniędzy?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Z załączonego zdjęcia wynika, że to był przelew realizujący zobowiązanie z tytułu "bezzwrotnej rezerwacji" i uiszczony na rzecz biura nieruchomości a nie zaliczka na rzecz sprzedawcy. Można więc zacząć od zajrzenia do umowy łączącej Pana z biurem nieruchomości ponieważ tam powinny znajdować się zapisy o "bezzwrotnej rezerwacji".

Jaka jest rola pośrednika nieruchomości w tej sprawie?
Jakie działania podjęła właścicielka domu celem wymeldowania tej osoby?

Oraculium napisał:
Jaka jest rola pośrednika nieruchomości w tej sprawie?
Jakie działania podjęła właścicielka domu celem wymeldowania tej osoby?
Pośrednik zajmował się całymi formalnościami w sprzedaży ze strony włascicielki, A włascicielka z tego co mi wiadomo zleciła zajecie sie wymeldowaniem prawnikowi, mieli jakieś trudności ze zlokalizowaniem tej osoby, gdyż przebywa za granicą.

Nie jest wymagana zgoda tej osoby, jeżeli ten ktoś od dawna nie przebywa pod tym adresem.
Przepis prawny:

Art. 35. ustawy o ewidencji ludności [Decyzja w sprawie wymeldowania]
Organ gminy, o którym mowa w art. 28 ust. 1, wydaje z urzędu lub na wniosek właściciela lub podmiotu wskazanych w art. 28 ust. 2, decyzję w sprawie wymeldowania obywatela polskiego, który opuścił miejsce pobytu stałego albo opuścił miejsce pobytu czasowego przed upływem deklarowanego okresu pobytu i nie dopełnił obowiązku wymeldowania się.

Właścicielka domu powinna złożyć wniosek we właściwym urzędzie gminy o wymeldowanie tamtej osoby.

Powrót