Zwykly list od komornika (wrzucony do skrzynki na listy)

• Autor wątku Autor wątku drofter1252
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

drofter1252

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Zwykly list od komornika (wrzucony do skrzynki na listy)
Dzień dobry wszystkim, mam pytanie. Przed wczoraj dostalem list od komornika, tyle ze nie zostal on wyslany listem poleconym tylko zwyklym i zostal wrzucony do skrzynki. Nie ma na nim rowniez zadnego podpisu ani pieczęci. Natomiast jest podane konto (nr. konta) na które mam spłacać długi. Zdaje sobie sprawe z tego ze mam dlugi i mam dobra wole to splacac lecz wydaje mi sie ze taki list powinien zostac wyslany listem poleconym + do tego powinien przyjsc do mojego mieszkania kurier sądowy lub nawet listonosz z tym ze listem. I czy mam taki list traktować poważnie czy to jest banda oszustów która próbóje wyłudzić ode mnie pieniadze. Czy wgl legalne jest wyslanie takiego pisma zwyklym listem (nie poleconym)

Jak sądzicie co powinienem zrobić.

Dodam tylko ze pisze na tym liscie ze jest to list z Warszawy. Dokladnie pisze na nim tak:
Komornik Sądowy przy sądzie rejonowym dla Warszawy-Woli.

Czy na tej że Woli istnieje faktycznie jakaś kancelaria która faktycznie jest kancelarią komorniczą. Czy to jakieś oszustwo.. A juz samo to że został moim przynajmniej zdaniem wyslany dziwnym sposobem nie listem poleconym. A takie pisma moim zdaniem powinny zostac tak wysylane.

Prosze o szybką odpowiedź.

Poniewaz nie chce ryzykować wysyłając pieniadze na konto gdyż może to być jakieś oszustwo. Wole być ostrożny.

Dziękuję i proszę o jak najszybszą pomoc w sprawie ;)

Ostatnia edycja:
Proponuję zwrócić się telefonicznie lub listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru o informację dotyczącą wierzytelności i podstawy egzekucji komorniczej.

drofter1252 napisał:
Jak sądzicie co powinienem zrobić.
Przepraszam, nie mogę zrozumieć dlaczego sam na to nie wpadłeś. Trzeba zadzwonić do komornika, od którego jest pismo i zapytać, czy faktycznie to od niego. Podpowiem Ci tylko, że wg. mnie jest na 100% od niego.
Komornik oczywiście może wysyłać również zwykłe listy, wkładać kartki do skrzynki itp. Jak jesteś ostrożny (słusznie) to po prostu dzwoń i się dopytaj. Dane komornika są zawsze podane.

Można sie zwrócić telefonicznie. Ale jest jeden mały problem. Nie chce dzwonić tam dlatego iż boje się że jak podam im moje dane to mogą to wykorzystać. Wolał bym sie dowiedzieć czy wgl istnieje ta kancelaria w Warszawie w dzielnicy WOLA. Potrzebuje dowodów na to że podane miasto/dzielnica oraz kancelaria sa wiarygodnym źródłem.

drofter1252 napisał:
boje się że jak podam im moje dane to mogą to wykorzystać.
Tak, jak im podasz swoje dane, to prawdopodobnie wykorzystają je do spowodowania zagłady wszechświata. Dziecko, komornik ma Twoje dane.

tutaj masz listę prawdziwych komorników z Warszawy Woli
link
są także podane prawdziwe nr telefonów,

jeżeli osoba będąca nadawcą tego listu nie figuruje na tej liście - to możesz być podejrzliwy
jeśli jednak jest to jeden z tych 17-stu podmiotów - to żadnego oszustwa nie ma...

Poza tym, to dziwne, że boisz się tam zadzwonić i że to "wykorzystają", a jednocześnie piszesz, że masz dobrą wolę, żeby to spłacić. Skoro masz wolę to jak najbardziej należy skontaktować się z komornikiem i porozumieć co do spłaty.

dowody masz w linku podanym w poście #7 jak już kompletnie w nic nie dowierzasz to po sprawdzeniu że nadawca listu jest jednym z siedemnastu komorników z podanej listy możesz jeszcze dodatkowo zadzwonić do sądu okręgowego i upewnić się że komornik o podanym imieniu i nazwisku nadal prowadzi działalność pod podanym adresem.

Robilee napisał:
Tak, jak im podasz swoje dane, to prawdopodobnie wykorzystają je do spowodowania zagłady wszechświata. Dziecko, komornik ma Twoje dane.

Chodzi mi o to że jeżeli zadzwonie, to mogę ryzykować z tym, że podany numer może być numerem pewnych grup przestępczych a po podaniu im moich danych mogą to wykorzystać. No mam prawo czuć się dziwnie skoro dostałem list bez pieczęci i podpisu komornika. I po tym jak list został dziwnie dostarczony. Bo moim zdaniem takie listy powinny być wysyłane listem poleconym a nie zwykłym. Więc dlatego boję się dzwonić i im podawać moich danych..

Dlatego doradzam się wam co powinienem zrobić by dowiedzieć się czy to prawdziwy komornik czy też nie.

Wole być jak najbardziej ostrożny.

Ostatnia edycja:
dla ludzi ostrożnych jest "lista prawdziwych komorników dla warszawy dzielnicy wola" którą zalinkowałem, dla ludzi nadostrożnych jest porada żeby zweryfikować tę listę dzwoniąc do sądu okręgowego.

żadnej innej porady prawnej nikt Tobie nie udzieli.

Zafunduj sobie spokojne świeta, dzwoniąc dziś do komornika. Uzyskasz pewność, że to prawdziwy komornik a nie żaden przestępca. Dzisiaj nawet jakby ktoś miał ciebie ochotę zrugać z góry na dół to jest zwiększona szansa że potraktuje ciebie grzecznie.

Ostatnia edycja:
Seb72 napisał:
dla ludzi ostrożnych jest "lista prawdziwych komorników dla warszawy dzielnicy wola" którą zalinkowałem, dla ludzi nadostrożnych jest porada żeby zweryfikować tę listę dzwoniąc do sądu okręgowego.

żadnej innej porady prawnej nikt Tobie nie udzieli.

Zafunduj sobie spokojne świeta, dzwoniąc dziś do komornika. Uzyskasz pewność, że to prawdziwy komornik a nie żaden przestępca. Dzisiaj nawet jakby ktoś miał ciebie ochotę zrugać z góry na dół to jest zwiększona szansa że potraktuje ciebie grzecznie.

Nie rozumiem twojej ironi, ja tylko sie spytalem. A tu tekst żebym leczył sie psychiatrycznie... Dobra mniejsza z tym

Co do linku skorzystałem i dzięki za pomoc tym którzy faktycznie chcieli pomóc, a nie chamsko udzielać się.. ;) Pozdrawiam i Wesolych Swiat ;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót