Zycie po 1 maja

• Autor wątku Autor wątku janecek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janecek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Od ponad roku pracuje w niemczech za pośrednictwem polskiej firmy. Chce tu juz zostac na stale, ale niestety nie posaiadam obywatelstwa. Od maja przyszlego roku jak wiadomo Unia znosi wszelki ograniczenia dla polakow. Bylem tu w urzedzie popytac jak to bedzie wszystko wygladalo, ale nie jestem w 100% pewny czy dobrze zrozumialem,dlatego postanowilem tutaj zapytac. Pan w urzedzie powiedzial mi (tzn. tak mi sie wydaje), ze jako pierwsze po 1 maja 2011r. powinienem wyrobic sobie niemiecki ausweis i wszelkie niemieckie dokumenty. Jest to mozliwe ze dostane te dokumenty nie majac obywatelstwa? Potem teoretycznie jestem na takich samych prawach jak niemcy czyli moge tu isc do szkoly kontynuowac nauke, podjac kazda prace oraz ze mam prawo do wszystkich zasilkow i pomocy socjalnych jakie maja niemcy. Czy istotnie tak ma to wygladac, albo zrozumialem cos nie tak?

niemożliwe i nigdy nie będzie:D...

myślę ,ze odpowiedz urzędnika była taka
"jak pan sobie wyrobi obywatelstwo niemieckie będzie pan miał prawo do wszystkiego"

a tak do tematu,,w zwiazku z otwarciem rynku pracy!

Jak podaje "Bild" wprowadzenia obowiązkowych testów na inteligencję dla imigrantów domagają się chadeccy politycy.

Politycy CDU uważają, że wysokie IQ powinno być jednym z kryteriów branych pod uwagę przy wydawaniu zgody na pobyt w Niemczech. Powołując się na przykład Kanady, która skrupulatnie sprawdza imigrantów, politycy CDU chcieliby wprowadzenia testów na inteligencję, która ich zdaniem jest tak samo ważna jak wykształcenie czy kwalifikacje zawodowe.

Ostatnia edycja:
Powrót