życiorys jako materiał na coś a mienie

• Autor wątku Autor wątku Miłorząb12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Miłorząb12

Witam

Pytanie pierwsze

Mam pytanie czy biografia i życiorys zalicza się do jakiegoś rodzaju mienia przypisanego do osoby? Z tego co wiem mieniem mogą być rzeczy tylko materialne. Życiorys jest jednak jakiś materiałem np. na książkę czy artykuł. Czy przez to jest gdzieś określone w jakimś artykule jako mienie? Chodzi mi o to odniesienie do praw majątkowych danej osoby do własnego życiorysu w sprawie sądowej a nie tylko prywatności np. Czy ktoś coś wie.

Oraz pytanie drugie

Czy w przypadku przeniesienia praw autorskich (umowa o przeniesieniu praw autorskich) całkowicie pozbywa osobę (właściciela) z praw majątkowych do danego materiału? To znaczy czy taka osoba która się zbyła praw może coś opublikować o sobie i być twórcą jakiegoś materiału?

Miłorząb12 napisał:
... Chodzi mi o to odniesienie do praw majątkowych danej osoby do własnego życiorysu ...
Nie ma czegoś takiego. Możesz, z uwagi na dobra osobiste bohatera opowieści, uzyskać zgodę wykorzystanie jego życiorysu. Z umowie tej możesz uzyskać prawo do wyłączności spisania jego opowieści, warunki jej ustalą strony między sobą. Wyłączność ta nie obejmie faktów powszechnie znanych oraz wynikających z dokumentów.
Czyli ostatecznie nie uzyskasz wyłącznego prawa na napisanie życiorysu konkretnej osoby.

Ostatnia edycja:
Powrót