Żyranci a Umowa o pracę na doposażonym stanowisku

• Autor wątku Autor wątku Przemek333
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Przemek333

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Nurtuję mnie pewna kwestia. Mam być zatrudniony na 2 lata na stanowisku samodzielny dziennikarz na doposażonym stanowisku pracy. Szefowe mają swojego żyranta, ale jak stwierdziły, aby podpisać na 2 lata umowę, ja też muszę mieć żyranta, znaleźć go dla nich... PO Co ja, jako bezrobotny mam to robić? Czy to zgodne z regulaminem UP? Czy nie wystarczy ich żyrant? Jak konstruowana jest taka umowa o pracę wtedy? A gdyby podpisały na rok, a później na kolejny, ale tylko z jednym żyrantem? To możliwe? Jeśli np. nie utrzymają stanowiska pracy, to żyranci muszą spłacać całą kwotę dofinansowania? Jestem w tym mało bystry, a zależy mi na tej pracy bardzo. Niech ktoś mi to wyjaśni.

Czekam na rozwiewającą moje wątpliwości odpowiedź. :-?:what:

Spoko, ale nadal czekam na odpowiedź na moje pytania. hehe

Przemek333 napisał:
Szefowe mają swojego żyranta, ale jak stwierdziły, aby podpisać na 2 lata umowę, ja też muszę mieć żyranta, znaleźć go dla nich...
Ja bym na Pana miejscu uciekała od współpracy z taką firmą jak najdalej. Ewidentnie nie mają uczciwych zamiarów, skoro karzą Panu znaleźć dla nich poręczyciela.
Najwidoczniej jednej poręczyciel to za mało, żeby zawrzeć z PUP umowę, ale to pracodawca otrzymuje zwrot środków, także niezrozumiałe jest to roszczenie wobec Pana. Skoro już na tym etapie tak chcą załatwić sprawę, to mam dla Pana jedną radę - niech Pan szuka pracy gdzie indziej, a tego pracodawcę omija szerokim łukiem!
Przemek333 napisał:
Czy to zgodne z regulaminem UP?
Nie jest.
Przemek333 napisał:
Jeśli np. nie utrzymają stanowiska pracy, to żyranci muszą spłacać całą kwotę dofinansowania?
Przede wszystkim firma. Ale jeśli firma tego nie zrobi, to zadłużenie przechodzi na poręczycieli... a chyba nikomu z rodziny/znajomych nie chciałby Pan "sprezentować" takiego zobowiązania...

Ostatnia edycja:
Toć umowa ta dotyczy nie Pana, ale utzrymanie przez 2 lata bezrobotnego i to niekoniecznie musi być ten zatrudniony zaraz po podpisaniu umowy. Pracodawca może wypowiedzieć umowę, pracownik też i wtedy Pracodawca ma obowiązek zatrudnić następnego pracownika ze statusem bezrobotnego. Więc Pana związek z tą umową jest znikomy.

Dziekuje za odpowiedzi. Bardzo optymistyczne... Tym bardziej że ta praca jest wymarzoną i jedyną szansą hehe

Wracając do tematu istnieje możliwość rezygnacji z żyrantów i Przedsiębiorca notarialnie oświadcza o dobrowolnym poddaniu się egzekucji. UP przyjmuje ten akt w zabezpieczenie i po wykonaniu umowy po 2 latach oddaje. Proste i skuteczne.

Powrót