Zyski z własnej aplikacji internetowej, jak dzielić między autorów

• Autor wątku Autor wątku avt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

avt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Szanowni,

szukam odpowiedniego rozwiązania mojego problemu, który poniżej opisuję.

Od niedawna zajmuję się programowaniem darmowej aplikacji internetowej z możliwością dobrowolnych drobnych wpłat (po angielsku "donation") oraz z możliwością ewentualnego zysku z wyświetlania reklam.
Wraz ze mną w procesie wytwarzania tego oprogramowania uczestniczy jeszcze jedna osoba. Składamy się razem na serwery i domeny, a w przyszłości chcielibyśmy się również podzielić ewentualnymi pieniędzmi z wyżej wymienionych źródeł.

Tu rodzą się moje pytania jako totalnego laika w temacie:

1. Czy od pieniędzy uzyskanych z reklam czy tych dobrowolnych mikrowpłat należy odprowadzić podatek? Jaki?
2. Czy do pozyskiwania pieniędzy z powyższych źródeł konieczne jest zakładanie firmy, działalności gospodarczej czy czegoś podobnego?
3. Jak określić "na papierze" współpracę z innymi osobami pracującymi nad wytwarzaniem tej aplikacji? Jakaś umowa? Jaka?
4. Czy w dokumencie z pkt 3 można zawrzeć informacje o podziale kosztów a także przychodów? Jak to zrobić?
5. Czy problemem jest, że jedna z osób pracujących nad aplikacją mieszka poza granicami Polski (ale ma polskie obywatelstwo)?
6. Jeśli jednak konieczne jest zarejestrowanie czegoś gdzieś, to co to ma być i czy w ogóle warto?

Dodatkowe informacje:
1. Nie zamierzamy w bliskiej przyszłości wytwarzać funkcjonalności dostępnych wyłącznie dla użytkowników premium (konta vip, abonamenty, etc.). Jedynie przewidujemy wizualne profity z dobrowolnych wpłat: inny kolor nazwy użytkownika, odznaka w profilu, niewyświetlanie reklam.
2. Jeśli w przyszłości pojawi się coś, na czym zamierzamy głównie zarabiać, to już dla mnie jest jasne, że należy to gdzieś zarejestrować i odprowadzić podatek :)
3. Użytkownikami aplikacji będą osoby z całego świata, dobrowolne wpłaty będą wpływały na konto Paypal w dolarach amerykańskich, przychód z reklam AdSense w euro na konto AdSense.
4. Wydatki stałe co rok wynosić będą do podziału około 200 zł łącznie na serwer i domenę, z możliwością zwiększenia (np. w przypadku zwiększonego ruchu i potrzeby zakupu mocniejszych serwerów).
5. Wszelkie ustalenia pomiędzy współwytwórcami aplikacji muszą przebiegać przez internet.
6. Chcemy uniknąć w miarę możliwości rejestrowania różnych organizacji, firm, spółek itp. Na tym etapie prac to nie wchodzi w grę.

Mam nadzieję, że wszystko jasno opisałem i wymieniłem maksymalnie najwięcej informacji, które mogą pomóc w rozwiązaniu mojego problemu.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, proszę o nakierowanie mnie na odpowiednie tory.

avt napisał:
... proszę o nakierowanie mnie na odpowiednie tory.
Zacznij od podobnych wątków i opcji Szukaj.

PS.
Na wszystkie Twoje pytania padały już odpowiedzi na FP.

Cześć,

dzięki za odpowiedź.
Opcja "Szukaj" zwracała niesatysfakcjonujące mnie wyniki, poza tym wątpię, by istniały dwa identyczne przypadki z tymi samymi pytaniami, problemami czy ograniczeniami.

Jeśli ktoś przychodzi do radcy prawnego, to ten raczej nie odpowiada petentowi "było na wokandzie milion razy, przejrzyj orzeczenia", tylko udziela odpowiedzi.

Forum dyskusyjne nie służy do gromadzenia wiedzy (od tego jest encyklopedia), a do dyskusji. Od specjalistycznego forum dojrzałych ludzi oczekiwałbym raczej indywidualnego podejścia do użytkownika i jego problemów niż traktowania przedmiotowo, jak kolejną liczbę w statystykach. Dzieci zakładają bardziej przyjazne użytkownikom fora o grach komputerowych.

Zdawałoby się - prawo - coś elitarnego, a jednak chyba strasznie zgorzkniałego i zadufanego w sobie.

avt napisał:
... Forum dyskusyjne nie służy do gromadzenia wiedzy (od tego jest encyklopedia), a do dyskusji. ...
Pozwolę się z Tobą nie zgodzić, właśnie wiedza tutaj zgromadzona realizuje też jeden z celów a nim jest edukacja, a ma to wyraz na przykład w §14 regulaminu forum. Zawsze powtarzamy, szczególnie w przypadkach wielokrotnie omawianych, że wykazanie minimum własnej inicjatywy w odnalezieniu samodzielnie odpowiedzi jest najbardziej mile widziana.
avt napisał:
... oczekiwałbym raczej indywidualnego podejścia ...
Wypowiadający się tutaj to wolontariusze poświęcający swój prywatny czas na dzielenie się wiedzą z pytającymi. Zatem postawa roszczeniowa, oczekiwanie jest co najmniej nie stosowne.

avt napisał:
... Jeśli ktoś przychodzi do radcy prawnego, to ten raczej nie odpowiada petentowi "było na wokandzie milion razy, przejrzyj orzeczenia", tylko udziela odpowiedzi. ...
Ależ udaj się do niego i wymagaj wszak płacisz mu.

PS.
Spora część Pytających jest nieusatysfakcjonowana z otrzymanych odpowiedzi bo nie spełniają ich oczekiwań ale tak bywa z prawem.

Powrót