0,25mg wykroczenie, czy przestępstwo?

• Autor wątku Autor wątku Jasiek___
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jasiek___

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, dnia 02.06.2007r. zostałem złapany prze policję jadąc na rowerze. Dwukrotne badanie alkomatem wykazało 0,25mg/l w wydychanym powietrzu. Moja sprawa trafiła do Sądu Rejonowego (dn. 10 października odbedzie sie rozprawa) gdyż policja uznała to za przestępstwo. Jednak ustawa o wychowaniu w trzeźwości mówi:

Art. 46. 1. Napojem alkoholowym w rozumieniu niniejszej ustawy jest produkt przeznaczony do spożycia zawierający alkohol etylowy w stężeniu przekraczającym 0,5%.
2. Stan po użyciu alkoholu zachodzi, gdy zawartość alkoholu w organizmie wynosi lub prowadzi do:
1) stężenia we krwi od 0,2promila do 0,5promila alkoholu albo
2) obecności w wydychanym powietrzu od 0,1 mg do 0,25 mg alkoholu w 1 dm3.
3. Stan nietrzeźwości zachodzi, gdy zawartość alkoholu w organizmie wynosi lub prowadzi do:
1) stężenia we krwi powyżej 0,5promila alkoholu albo
2) obecności w wydychanym powietrzu powyżej 0,25 mg alkoholu w 1 dm3.

W związku z tym mogę w jakiś sposób dochodzić się o zakwalifikowanie mojego czynu jako wykroczenie?

Tak. Instrukcja i homologacja alkomatu powinna zostać dołączona jeżeli się o to zawnioskuje. O 0,05 promila można "zbić" wynik właśnie na danych tam zawartych i w oparciu o orzecznictwo sądowe.

Jak powinienem zawnioskować o tą instrukcje i homologacje? alkomaty mają jakąś akceptacje(zaokrąglanie)? Powołanie się na treść ustawy mi nie pomorze? W orzecznictwach sądowych szukałem, ale nigdzie nie mogłem znaleźć...

co do powyższej sprawy... czy jest sens brać adwokata? ile on może mnie kosztować?

Była w sprawie jakaś opinia biegłego?

Oba badania wykazały wynik 0,25 mg/l czy tylko jedno?
W jakim odstępie przeprowadzane było badanie?
Czy oprócz badania na alkomacie była pobierana także krew do badań?

Co do tego czy była opinia biegłego to nawet nie wiem, ale chyba nie. Po ok. tygodniu byłem na przesłuchaniu złożyłem zeznania, oraz dobrowolnie poddałem się każe. Później wycofałem wniosek o dobrowolnym poddaniu się każe, gdyż uznałem że kara którą mi zaproponowano jest zbyt surowa i nie adekwatna do czynu. Następnie otrzymałem pismo z wezwaniem na rozprawę.

Tak, obydwa badania wykazały 0,25mg/l
Badania zostały przeprowadzone w odstępie ok 10-15min.
Krew nie była pobierana, po badaniu alkomatem i podpisaniu przeze mnie dokumentów zostałem odwieziony do domu.

Powrót