12 letnia córka i jej widzenia z ojcem

• Autor wątku Autor wątku swey
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

swey

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam 12 letnią córkę ( skończyone w październiku 2006 roku).Mój mąż ( nie mamy rozowodu ale nie mieszkamy ze sobą od 6 7 lat) stara się o ustalenie widzeń z córką. przez sąd rodzinny. Mąż przez ostatnie 7 lat nie starał się widywać z dzieckiem nie interesował się jej zdrowiem ocenami. Miał kilka przebłysków aby się z nią spotkac ale spotkania te kończyły się tym, że córka nei chciała więcej się z nim spotykać. Moczyła się w nocy, miała stwierdzoną nerwicę, kołatanie serca. Na tych spotkaniach mąż zamaist zając się nią zostaiwał ją z teściową która wypytywała o mnie i mówiła jaka to ja zła jestem - sam nie potrafił się nią zając, porozmawiać a szkoda:(.
W tej chwili wytoczyłam sprawę o rozwód czekam na opinie psychologa i mam opinię kuratora, że córka się dobrze uczy, ma dobre warunki mieszkaniowe, że ja jako matka dobrze ją wychowuje i nie nastawiam jej przeciwko ojcu-ona jest na tyle duża że sama widzi jak tata ją traktuje. Nie dzwoni w urodziny nie wie jakie ma oceny w szkole itp. Wystąpiłam z pozwem o rozwód i an pierwszej sprawie sędzina bardzo jednostronna w sotsunku do męża(mąż miał adwokata) cały czas próbowała udowodnić że to moja wina, zę ja źle córkę nastawiam do męża a tak nie jest bardzo bym chciała żeby mieli dobre kontakty. Na tej sprawie ustaliła sędzina że córka ma się spotykać z ojcem( bez rozpatrzenia dokumentów z sądu rodzinnego, które dopiero są przesyłane z sądu rodiznnego) I i II sobote oraz III i IV niedziele ale córka mówi, że nie pójdzie do niego ucieknie.
Na razie nie było orzeczenia rozwodu tylko zabezpeiczenie wniosku .
Moje pytania: czy dokumenty z sądu rodiznnego mogą zmienić decyzje sądu co do widzeń córki z ojcem.
Czy jeśli skończy 13 lat to czy będzie mogła wyrazić swoje zdanie że nie chce się spotykać mimo zasądzenia widzeń

chciałaj eszcze spytać czy powołanie świadków którzy potwierdzą że dziecko nie ma więzi emocjonalnych z ojcem, które mogą potwierdzić jaką jestem matką bo nie chcę aby po moje dizecko przychodziła policja a mąż nie zgadza się aby pierwsze spotkania były w mojej obecności. Córka boi się ojca że będzie się na niej odgrywał jak teraz to robi na mnie..

jak córka będzie miała 13 lat może wyrazić lub nie wolę na spotkania. Ja mam 10-letnią pociechę z ojcem nie mieszkam już 7 lat od 5 lat jesteśmy po rozwodzie też ma przebłyski na widzenia bo przecież jak on to mówi REGULARNIE PłACI TE 300 ZłOTY. Od dwóch lat mam inną rodzinę a obecnie spodziewam się dziecka więc były mąż nagle jak z pod ziemi pragnie ustalić sądownie wizyty z dzieckiem które i tak nie ma ochoty na niego patrzeć. Przemęczymy się przez te 3 lata i może wówczas będzie spokój

Do 18 roku życia Sąd może się starać o widzenia - jeżeli ma pani wątpliwości, proszę wnieść o przeprowadzenia bardzo drobiazgowej opinii Rodzinnego Ośrodka Diagostyczno-Konsultacyjnego, która w sposób szeroki opisze najlepsze sposoby sprawowania władzy rodzcielskiej.

Na siłe też pani córki nie zmusi do kontaktów, niezależnie od jej wieku.

13 lat to ta granica gdzie dziecko przed Sądem może samo powiedzieć ja nie chcę i już.

Pewnie że ojciec wtedy może chwytać się różnych sposobów ale zapewne przegra tą bitwę z wiatrakami. Władza rodzicielska do 18 roku życia to coś zupełnie odrębnego niż dobrowolne spotkania z "tausiem".

Powrót