13 emerytura a śmierć emeryta ?

• Autor wątku Autor wątku asialu75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asialu75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Mam mały problem . Tata zmarł 21 maja 2019r, emerytura została wypłacona przez listonosza 25 maja. W dniu wczorajszym otrzymaliśmy pismo że świadczenie się nie należy. W ZUS nie potrafili podać mi podstawy prawnej. Czy są jakieś przepisy mówiące że świadczenie dodatkowe (13 emerytura) nie należy się po śmierci. Proszę o pomoc

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Proszę uściślić:
Komu ta emerytura została wypłacona, bo najwyraźniej nie osobie, której to świadczenie przysługiwało skoro już wtedy nie żyła?

I kto się podpisał przy odbiorze ?

To od początku i szczegółowo. Tata odbierał emeryturę od listonosza każdego 24 dnia miesiąca. 16 maja otrzymał z ZUS decyzję o przyznaniu jednorazowego dodatkowego świadczenia tzw 13 emerytura (na odwrocie była adnotacja że na dzień 30.04.2019 emeryt ma prawo do świadczenia emerytalnego to przysługuje mu 13 emerytura). W dniu 21 maja 2019 tata zmarł. Przeczytałam w internecie że emerytura za miesiąc w którym zmarł emeryt jest należna więc powiedziałam mamie żeby odebrała emeryturę na poczcie. Mama odebrała pieniądze na które składały się świadczenie emerytalne i 13 emerytura.
W dniu 02 lipca 2019 mama odebrała pismo z ZUS wysłane zpo informujące że przekazane świadczenie za okres od 01.05.2019 do 31.05.2019 jest nienależne oraz że świadczeniobiorca zmarł w dn 21 maja 2019 r i prawo do świadczeń ustało z dniem 01 czerwca 2019 oraz wzywające do zwrotu świadczenia.
Poszliśmy wyjaśnić sprawę do ZUS, Pani powiedziała że źle postąpiliśmy, należało po śmierci taty zawiadomić ZUS i nie odbierać emerytury z poczty tylko złożyć do ZUS wniosek o wypłatę niezrealizowanego świadczenia.
Przeglądałem ustawę o emeryturach i nie mogłem nic znaleźć o niezrealizowanym świadczeniu (podobno o tym mówi art 136 - być może nie rozumiem). Domyślam się że chodzi o to że świadczenie emerytalne trafiło w ręce osoby trzeciej (gdyby trafiło na rachunek bankowy nieżyjącego emeryta to ze strony zus nie byłoby problemu).
Ze podstawowym świadczeniem emerytalnym już wszystko wiem, ale większy problem jest z 13 emeryturą.
Pani poinformowała nas również że w takim przypadku 13 emerytura jest nienależna i należy ją zwrócić do ZUS, ale nie umiała przedstawić dokładnej podstawy prawnej.
Proszę o wyjaśnienie czy faktycznie należy 13 emeryturę zwrócić.

Witam Dzisiaj byliśmy ponownie w ZUS. Poinformowano nasz że świadczenie jednorazowe jakim jest 13 emerytura nie należy się po śmierci emeryta. Poprosiliśmy o podanie podstawy prawnej , poinformowano nas że są to ich wewnętrzne przepisy (których nie dostaniemy i nie pokażą), że one nie mają zastosowania do artykułu 136 Ustawy o emeryturach. Czy ktoś coś wie jakie są ich przepisy wewnętrzne i na czym się opierają (bo na czym muszą).

asialu75 napisał:
poinformowano nas że są to ich wewnętrzne przepisy (których nie dostaniemy i nie pokażą), że one nie mają zastosowania do artykułu 136 Ustawy o emeryturach.

Bardzo głupia odpowiedź ze strony ZUS, ale coś jest na rzeczy o czym niżej.

W mojej ocenie ZUS może mieć rację tylko źle argumentuje bo jest to świadczenie nieprzewidziane w ustawie o emeryturach i rentach ... ale wynika z odrębnej ustawy a przepisy tej pierwszej ustawy stosuje się tylko w zakresie jaki określiła ta druga ustawa.
Proszę zwrócić uwagę na przepis art. 12 pkt. 4 ustawy z dnia 4 kwietnia 2019 r. o jednorazowym świadczeniu pieniężnym dla emerytów i rencistów w 2019 r. ( Dz.U poz 473) :

Art. 12. W sprawach nieuregulowanych w niniejszej ustawie stosuje się przepisy: (...)
4) ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, z wyjątkiem art. 136.

Jak widać ta "specustawa" nie dopuszcza do stosowania przepisu art. 136 ustawy o emeryturach i rentach z FUS

Jak czytam opinię o wizycie w ZUS, to aż wierzyć mi się nie chce że ktoś może wypisywać takie rzeczy.
Dla mnie to jest pomówienie - proszę iść do Dyrektora ZUS na skargę, a nie wypisywać takie paszkiwle.

Temat wyjaśniony, przepis powołany. wszystko ok.

Morena, czy masz na myśli owe "przepisy wewnętrzne"?

Sprawa nie jest aż taka klarowna.

Po pierwsze:
Brak możliwości zastosowania art 136. o emeryturach... nie przesądza, że owa materia nie jest uregulowana. Po prostu nie ma zastosowania regulacja szczególna, a więc będzie miała zastosowanie regulacja ogólna:

art. 30 § 4 kpa
W sprawach dotyczących praw zbywalnych lub dziedzicznych w razie zbycia prawa lub śmierci strony w toku postępowania na miejsce dotychczasowej strony wstępują jej następcy prawni.

Czy 13stka to prawo zbywalne lub dziedziczne?

Po drugie:
Zmarły odebrał decyzję, ale śmierć nastąpiła przed końcem okresu do wniesienia odwołania. Czy postępowanie się zakończyło czy nie?

Także zastanawiałem się nad tym.

Ustawa z dnia 4 kwietnia 2019 r. o jednorazowym świadczeniu pieniężnym dla emerytów i rencistów w 2019 r.[1])

Art. 12. W sprawach nieuregulowanych w niniejszej ustawie stosuje się przepisy:

1) ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników;

2) ustawy z dnia 10 grudnia 1993 r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin, z wyjątkiem art. 46 tej ustawy;

3) ustawy z dnia 18 lutego 1994 r. o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Służby Ochrony Państwa, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin, z wyjątkiem art. 47 tej ustawy;

4) ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, z wyjątkiem art. 136.

Nie widzę problemu. ZUS wyda decyzje o zwrocie, odwołacie się do sądu i czekajcie ....

Z innej beczki:
Jeżeli ktoś w styczniu odebrał decyzję, że co miesiąc ma płacić 250 zł z tytułu karty podatkowej, a zejdzie w kwietniu, to może kartę ma dalej płacić do końca roku ???

Pobranie emerytury nastąpiło już po śmierci świadczeniobiorcy a więc powinni zwrócić świadczenie i wnieść wniosek o, no właśnie o co?

Chyba najlepiej o wypłatę niepobranego, ale przyznanego już decyzją świadczenia. W razie problemów z ostatecznością decyzji należy twierdzić, że żadni spadkobiercy nie wnoszą odwołania.

O jakich spadkobiercach mowa? Tu nie ma trybu dziedziczenia.

Morena napisał:
Tu nie ma trybu dziedziczenia.

Skoro uważasz, że tu nie ma trybu dziedziczenia (wstąpienia do postępowania), to znaczy, że uważasz że świadczenie nie jest ani prawem zbywalnym ani dziedzicznym. Raczej też się w tą stronę zapatruję.

Jednakże, z takiego rozumowania wypływa wniosek, że nikt inny oprócz zmarłego nie może złożyć odwołania, czyli innymi słowy nikomu już nie służy odwołanie.

art. 16 § 1.kpa
Decyzje, od których nie służy odwołanie w administracyjnym toku instancji l są ostateczne.

W takim razie doręczona za życia świadczeniobiorcy decyzja jest ostateczna a świadczenie jedynie nie pobrane. Nie pobrane świadczenie jest już prawem zbywalnym i dziedzicznym wobec tego należy go wypłacić spadkobiercom.

Morena napisał:
O jakich spadkobiercach mowa? Tu nie ma trybu dziedziczenia.

zalegacz napisał:
Skoro uważasz, że tu nie ma trybu dziedziczenia (wstąpienia do postępowania), to znaczy, że uważasz że świadczenie nie jest ani prawem zbywalnym ani dziedzicznym. Raczej też się w tą stronę zapatruję.

Przy ostatniej niewypłaconej za życia "zasadniczej" emeryturze owszem nie ma dziedziczenia na ogólnych zasadach, ale przy tzw. "trzynastej emeryturze" możemy już mówić, że jest dziedziczenie bo nie działa wspomniany art. 136.
Poniżej podobna sprawa jeżeli chodzi o ostatnią emeryturę:

http://www.sn.pl/sites/orzecznictwo/Orzeczenia3/I BU 5-16-1.pdf

emerytwojskowy napisał:
Przy tzw. "trzynastej emeryturze" możemy już mówić, że jest dziedziczenie bo nie działa wspomniany art. 136.

Jednakże zasady ogólne (art. 30 par. 4 kpa), działające przy braku art. 136 ustawy o emeryturach..., umożliwiają wstąpienie spadkobiercom do postępowania tylko w sprawach dotyczących praw zbywalnych alb dziedzicznych.

Czy 13. emerytura to prawo zbywalne albo dziedziczne?

Według mnie nie ma to znaczenia.
Jeżeli tak, to spadkobiercy wstępują w postępowanie i otrzymują świadczenie.
Jeżeli nie (a tak sądzę), to nikomu już nie służy odwołanie od decyzji doręczonej zmarłemu i jest ona ostateczna. W takim wypadku niepobrane pieniądze, jako prawo zbywalne i dziedziczne, przysługują spadkobiercom.

Ostatnia edycja:
Powrót