14 dni na rozpatrzenie reklamacji

• Autor wątku Autor wątku sebcio89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebcio89

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam wszystkich ;)

Zakupiłem w marcu buty pewnej firmy które reklamowałem po 3 miesiącach oczywiście mi odrzucono reklamację ale pomógł rzecznik ;)
Dostałem drugą nową parę i teraz znowu złożyłem reklamację.

Moje pytania:

Termin na decyzje o reklamacji mam do 16.01.15.

Czy jeśli nikt ze sklepu nie zadzwoni do mnie do tego dnia i pójdę do sklepu 17.01 reklamacja jest uznana z powodu przekroczenia terminu 14 dni ?

Mogę żądać na miejscu nowego obuwia lub zwrotu pieniędzy ?

14 dni ma na rozpatrzenie i powiadomienie konsumenta ?

co jeżeli pójdę 17.01 do sklepu a reklamacja będzie rozpatrzona w terminie ale nikt mnie o tym nie poinformował wcześniej ?

w załączniku zgłoszenie reklamacyjne.

Zasłoniłem swoje dane oraz sklepu

pozdrawiam i dziękuję

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
sebcio89 napisał:
Czy jeśli nikt ze sklepu nie zadzwoni do mnie do tego dnia i pójdę do sklepu 17.01 reklamacja jest uznana z powodu przekroczenia terminu 14 dni ?
Tak
sebcio89 napisał:
Mogę żądać na miejscu nowego obuwia lub zwrotu pieniędzy ?
Nie. Przeczytaj swoje żądania w reklamacji

cedwah dzięki za odp. :-)

Dobrze to ostatnie pytanie - ile dni ma sklep na naprawę lub przekazanie nowej pary ?

Tego prawo nie reguluje, ale przyjmuje się, że naprawa powinna być wykonana w terminie 14 dni, a wymiana 7.

ok teraz już ostatnie pytanie :)

w zgłoszeniu reklamacyjnym jest napisane że od dnia 17.01 za nieodebranie butów będzie naliczana opłata 2 zł/doba. Ale przecież jak nie odp. mi w ciągu 14 dni to reklamacja jest pozytywnie rozpatrzona i nie muszę odbierać tych butów ani płacić za depozyt ?

Zgadza się. W zgłoszeniu zobowiązałeś się też do osobistego odbioru decyzji do 17 bm, ale ten zapis jest niezgodny z prawem.

tzn. jest napisane że od 17 będzie naliczana opłata ale o odbiorze decyzji nic nie widzę ?

osobiście decyzja muszę odebrać gdy nie podam swoich danych.
nie podpisałem się przy tym punkcie

Rzeczywiście, ale i tak to zobowiązanie nie byłoby wiążące. W jaki sposób sprzedawca ma powiadomić, jaki podałeś mu kontakt?

pełny adres oraz numer telefonu pani powiedziała że będą dzwonić.

jeżeli dostaje nową parę butów to mam znowu 2 lata gwarancji ?

Ostatnia edycja:
sebcio89 napisał:
jeżeli dostaje nową parę butów to mam znowu 2 lata gwarancji ?
Gwarancji na buty raczej nie dostaniesz - jest dobrowolna i nie amobowiązku jej udzielania.

http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/57401-poradnik-konsumenta-przeczytaj.html

PS ten poradnik ma zastosowanie do Twojej umowy, bo zawarłeś ją przed dniem 25 grudnia 2014. Po tej dacie zmieniły się przepisy - ma zastosowanie znowelizowany Kodeks Cywilny i ustawa z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta (Dz.U. z 2014 r., poz. 827)

Ostatnia edycja:
tzn. znowu mam 2 lata na ew. reklamację ? czy liczy się data zakupu pierwszej pary ?

Art. 10. 1. u.sp. kons. Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu; termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru. Jeżeli przedmiotem sprzedaży jest rzecz używana, strony mogą ten termin skrócić, jednakże nie poniżej jednego roku.

no czyli jednak na nowo leci czyli super :D
dzięki wielkie za wszystkie odp. :cool:

dzwoniła pani ze sklepu tłumacząc że decyzja jest odmowna ale może ulec to zmianie ? (dziwne) bo buty jeszcze nie wróciły do sklepu więc nie mogę odebrać osobiście decyzji ??

mogłem nie odbierać telefonu :D

tzn? jak pójdę w sobotę i nie będzie decyzji i butów ? lub jutro bo do jutra jest czas tylko co mam czekać do zamknięcia sklepu ;)

Mieli termin 14-dniowy i zmieścili się w nim. Terminu na załatwienie reklamacji prawo nie precyzuje co nie oznacza, że jest dowolny.

no ale co to za stwierdzenie odrzucona ale może ulec zmianie ? nie mając dokumentu ? tym bardziej że od dnia 17 będzie naliczana niby opłata za depozyt za który nie mam zamiaru płacić.

byłem dzisiaj w sklepie. Butów jeszcze nie ma, poprosiłem decyzję powiedziano że otrzymam z butami. Czyli pracownik może sobie zadzwonić powiedzieć co chce i 14 dni nie ma racji bytu ??

Wizyta i rzecznika i dziś otrzymałem list. Zobaczymy co na to producent/sklep.

Powrót