14 dni na rozpatrzenie reklamacji

• Autor wątku Autor wątku sebcio89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam
Podepnę się pod temat gdyż mój problem jest bardzo podobny.
Mianowicie oddałem na reklamację buty. Termin rozpatrzenia reklamacji minął 29.01.2015. Miałem otrzymać info na tel - podałem wszystkie dane kontaktowe. 30.01.2015 udałem się do sklepu w celu ustalenia na jakim etapie jest sprawa. Dowiedziałem się że buty są w drodze do producenta i mam cierpliwie czekać - na pewno dadzą znać. Teraz mam pytanie jakich argumentów użyć by sprawę przyspieszyć? Nie zamierzam czekać w nieskończoność, rozumiem że mogą być jakieś opóźnienia logistyczne itd. ale podejrzewam że buty dostanę jak śnieg zniknie - a po co mi one wtedy?
Proszę o poradę. Z góry dziękuję :)

Jaka podstawa prawna reklamacji? Pokaż zgłoszenie.

Z tego co widze to Art.8.3 ustawy z dnia 27 lipca 2002 - tak czytam teraz ten artykuł i wynika że reklmacja została uznana za zasadną po terminie 14 dni.
tutaj szczegóły
W każdym razie byłem wczoraj w tym sklepie i powiedziałem że mogę poczekać jeśli mi określą kiedy dostanę obuwie - w odpowiedzi usłyszałem:
"Obuwie od razu po zgłoszeniu zostało wysłane do producenta. Były wysyłane odpowiedzi ale producent na nie nie odpowiada."
Jak dla mnie jest to lecenie w kulki. Spytałem jaką mam pewność że za rok nie otrzymam moich butów to tylko pani stwierdziła - nie no za rok to nie. Nie jest wiadomo kiedy odpiszą, nie jest wiadomo kiedy coś się wyjaśni. Dodatkowo pani była zdziwiona że ja mam do nich pretensje, ale nie potrafiła mi odpowiedzieć do kogo mam mieć - śmieszni są.
Bardzo proszę o poradę co z tym fantem zrobić.

Teraz to już jest reklamacja uznana przekroczyli termin i tyle. Żądałeś naprawy ? wymiany ? Ja jestem na etapie czekania odp ze sklepu po piśmie rzecznika. Moją odrzucili.

Żądałem naprawy, a jeśli nie będzie możliwa to wymiany. W sklepie mi powiedzieli że producent nie odpowiada i muszę czekać - ale postarają się go ponaglić, tylko że nie odpowiada od kilku tygodni.

Udaj się do Powiatowego/Miejskiego Rzecznika Konsumenta w tej sprawie. Reklamacja powinna zostać (została) uznana.

Dziękuję za (p)odpowiedzi. Dzisiaj udaje się do Miejskiego Rzecznika Konsumenta i przedstawię sprawę.

Witam,

mam pytanie również odnośnie niedotrzymania terminu 14 dni na rozpatrzenie reklamacji jednak nie wiem czy można podpiąć mój problem pod tą ustawę.

Zakupiłam sprzęty AGD w promocji pewnej marki. Promocja polegała na zwrocie pieniędzy za zakup określonej ilości produktów. Kwota, która miała zostać mi zwrócona nie była taka jak powinna być zatem złożyłam reklamację. W regulaminie promocji jest zawarta informacja, iż organizator rozpatrzy reklamację w terminie 30 dni od daty jej otrzymania, natomiast o decyzji poinformuje w przeciągu kolejnych 14 dni drogą listowną. Do dziś nic nie otrzymałam mimo, że jest już 14 dni po terminie określonym w regulaminie. Czy w tym przypadku znajduje zastosowanie przepis z ustawy konsumenckiej?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

wracając do mojej sprawy.
Odwołanie rzecznika niestety tym razem nie pomogło.
Sprzedawca/producent podtrzymuję, że buty oddałem na reklamację zdewastowane i za późno je oddałem. Buty jak poprzednia para nie wytrzymały 6 miesięcy.
Rzeczoznawca na piśmie poinformował mnie że mogę złożyć pozew do sądu lub przed Stały Polubowny Sąd konsumencki.
Jakieś porady ? nie chciał bym im dać za wygraną.

Powrót