14 dni na ustosunkowanie się do reklamacji a odpowiedź po 22 dniach

• Autor wątku Autor wątku Qwark
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Qwark

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
przeszukałem forum, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
Sytuacja:
Wysyłam sprzedawcy zgłoszenie reklamacyjne z żądaniami (czyli wyspecyfikowanie zastrzeżenia i żądanie obniżenia ceny- w tym wypadku usługi). Sprzedawca otrzymuje pismo (potwierdzenie przez Pocztę że odebrał). Mija 14 dni (przyjmuję że roboczych) a ustosunkowania się sprzedawcy nie otrzymuję. Po 22 (roboczych) dniach od odebrania pisma zgłoszenia reklamacji otrzymuję pismo sprzedawcy o odrzuceniu moich roszczeń z uzasadnieniem. Pismo jest datowane na 21 dzień roboczy od daty otrzymania przez niego mojego pisma.
Pytanie: Czy zatem mogę uznać jego pismo za nieważne ponieważ w ciągu 14 dni roboczych od otrzymania mojego zgłoszenia reklamacyjnego nie ustosunkował się do niego ? Co mówią na to szczegółowe przepisy lub wyroki sądu?

Nie jestem prawnikiem ale reklamacja po 14 dniach roboczych na pewno jest uznawana za przyjętą. Sprzedawca nie ma już innej możliwości jak uznać roszczenia.

Mylisz się.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Poczytaj o tym. Nieustosunkowanie się do reklamacji jest równoznaczne z jej przyjęciem w terminie do 14 dni. Gdzie się mylę?

Bez pisma reklamacyjnego nie można tego stwierdzić. Nie każde pismo reklamacyjne wymaga odpowiedzi w ciągu 14 dni.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Fajnie ale, dexxterek mogę poprosić jakieś szczegóły. Złożyłem pismo reklamacyjne na wykonanie usługi pośrednictwa nieruchomości. W mojej ocenie sama usługa została wykonana nierzetelnie co doprowadziło do zaniżenia wartości sprzedaży nieruchomości. Wykazałem w piśmie reklamacyjnym moje zastrzeżenia co do wykonania poszczególnych zapisów umowy oraz wskazałem wątpliwości związane z między innymi podaną licencją pośrednika. Wskazałem że w przypadku braku jasnych i konkretnych dowodów na rzetelne wykonanie poszczególnych działań (wskazanie w jaki sposób mają być zaprezentowane dane i ich zakres) oraz dostarczenie kopii licencji pośrednika oświadczyłem że żądam obniżenia ceny usługi o x%. Wysłałem pismo reklamacyjne przywołując odpowiednie paragrafy K.C. Po 21 dniach (roboczych) od otrzymania przez wykonawcę pisma reklamacyjnego (potwierdzony odbiór) otrzymałem pismo odrzucające moją reklamację. Pomijam fakt że wykonawca usługi nie ustosunkował się w sposób odpowiedni do moich zgłoszeń, co może być przedmiotem dalszego postępowania reklamacyjnego, ale zastanawia mnie czy już na tym etapie nie ,można zakończyć sporu poprzez zastosowanie art 561 par 5 K.C. i jakie są tego następstwa.

Powrót