15% czy 8% opłaty egzekucyjnej??

• Autor wątku Autor wątku bboy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bboy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
Komornik wysłał do mojego kontrahenta (firmy dla której wykonywałem prace budowlane) zajęcie do potrącenia z naszych wzajemnych rozliczeń. Niczego więcej nigdzie nie zajmował. Dług został odliczony od faktury jaka kontrahent miał mi przelać. Dług został spłacony w całości, wierzyciel otrzymał kasę (już dawno mam z nim dobry kontakt) . Reszta kwoty wpłynęła mi na konto. Wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Mam jednak kilka wątpliwości, dotyczących opłaty egzekucyjnej. Orzeczenia o zakończeniu egzekucji i ustanowieniu kosztów de facto nie otrzymałem, pomimo licznych telefonów do kancelarii(minęło ok 21 dni) ciągle info, że otrzymam to w przyszłym tyg. :) Z dokumentów od zajęcia wynika:

1) koszty korespondencji 60 zł ( kilka listów nie za dużo )
2) komornik bierze 15% opłaty egzekucyjnej ( nie powinno być 8% ? zajął w końcu moje wynagrodzenie,prowadzę działalność gospodarczą)

Mam jeszcze jedno, grzeczne pytanie wpłacając 200 zł na poczet długu w kancelarii komornika, ile z tej kwoty powinno wpłynąć na konto wierzyciela.

pozdrawiam

Jakie wynagrodzenie? Wierzytelność a nie wynagrodzenie.
Co do zasady 15 %.

Tylko, że jest jasno opisane za co jest ta faktura, wyszczególnione w załączniku, że chodzi tu o samą robociznę - pracę. Ta różnica w wysokości 7% to dość pokaźna kwota, zastanawiam się nad skargą w sądzie. Może mi ktoś odpowiedzieć na pytanie dotyczące tych 200. pozdrawiam

bboy napisał:
Tylko, że jest jasno opisane za co jest ta faktura, wyszczególnione w załączniku, że chodzi tu o samą robociznę - pracę.
A co to ma za znaczenie ?
Zrozum, że nie jesteś pracownikiem tej firmy ...

ok.
A istnieje możliwość, zaskarżenie wysokości opłaty jeżeli nie jest adekwatna do wykonanych czynności??

Zawsze można złożyć skargę.

bboy napisał:
ok.
A istnieje możliwość, zaskarżenie wysokości opłaty jeżeli nie jest adekwatna do wykonanych czynności??

A co rozumiesz pod pojęciem "nie jest adekwatna do wykonanych czynności"?

Powrót