16 lat (niepełnoletni) - umowa o dzieło

• Autor wątku Autor wątku pkr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pkr

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Witam,

mam 16 lat, jestem programistą webowym. Chciałbym legalnie zarabiać. Czy w moim wieku mogę podpisać umowę o dzieło?

Słyszałem, że młodzież po ukończeniu 16 lat może pracować. Na jakich warunkach mogę podjąć pracę?

Z góry dzięki za odpowiedź

Re: 16 lat - umowa o dzieło

Umowę o dzieło możesz podpisać, za zgodą przedstawiciela ustawowego (tj. rodziców). Umowy o pracę nawet bez zezwolenia, jej warunki reguluje zaś dział dziewiąty Kodeksu pracy.

jeśli chodzi o zgodę rodziców - trzeba ją po prostu mieć na piśmie, czy trzeba w umowie dać odpowiedni paragraf?

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Rada aby omijać prawo.

a jak wygląda sprawa podatków? czy żeby to było legalne muszę odprowadzać jakieś podatki?

Alieni - namawiasz tym samym do popełnienia oszustwa.

Pkr - no oczywiście, że tak - podlegasz pod podatek dochodowy. Musisz wykazać dochody w zeznaniu rocznym i wyliczyć podatek (a właściwie to powinni to zrobić rodzice w Twoim imieniu). Najpewniej, gdy są to niskie kwoty, obejmie Cię kwota wolna i i tak nic nie zapłacisz.

To nie tak ze nie zaplaci.

Podatek odprowadzi zleceniodawca (19%, po odliczeniu kosztow uzyskania przychodu - w tym przypadku prawdopodobnie 50%).
Potem w rozliczeniu rocznym trzeba to wykazac i bedzie zwrot prawdopodobnie.

dzięki wielkie za pomoc :)

ktoś wie jaka jest maksymalna kwota nie objęta podatkiem?

a czy mogę podpisać umowę o dzieło również jako zleceniodawca?

No rzeczywiście, zapomniałem o zaliczkach.

Kwota wolna wynosi w 2008 roku 3 089 złotych.

A umowa o dzieło jako zleceniodawca - tzn. jak? Zleceniodawcą jest ten, kto płaci za wykonane czynności drugiej strony i takie umowy też można oczywiście zawierać, w ramach ogólnej wolności umów.

no właśnie w moim przypadku będę zarówno podpisywać umowy zarówno jako zleceniodawca jak i zleceniobiorca :)

a czy ta kwota wolna odnosi się to pojedynczej umowy czy np. na miesiąc?

czyli jak podpisuję umowę na kwotę poniżej 3089 to nie płacę żadnych podatków? Czy płacę, ale na koniec roku dostaję zwrot? czy w mojej sytuacji obejmuje mnie PIT ?

[cytat="pkr":wvxid8kn]no właśnie w moim przypadku będę zarówno podpisywać umowy zarówno jako zleceniodawca jak i zleceniobiorca :)
[/cytat:wvxid8kn]
Bzdura. Nie można zawierać umowy z samym sobą. Nie można również wystawić sobie rachunku, który jest podstawą wypłaty wynagrodzenia za wykonane zlecenie (należy też wyliczyć należną zaliczkę na podatek i wpłacić ją do US do dnia 20 każdego miesiąca za miesiąc poprzedni.).

nie to miałem na myśli :) po prostu będę zlecał innym osobom inne projekty. Mam kilka pomysłów na portale, niestety wszystkich naraz nie zrobię. Mam w planach zlecenie realizacji kilku portali.

ale co z tym podatkiem :) jak podpisuję umowę na kwotę poniżej 3089 to nie płacę żadnych podatków? Czy płacę, ale na koniec roku dostaję zwrot? czy w mojej sytuacji obejmuje mnie PIT ?

[cytat="pkr":2q46zxmu]nie to miałem na myśli :) po prostu będę zlecał innym osobom inne projekty. Mam kilka pomysłów na portale, niestety wszystkich naraz nie zrobię. Mam w planach zlecenie realizacji kilku portali.[/cytat:2q46zxmu]
To już jest działalność gospodarcza - trzeba mieć 18 lat. :)
Natomiast co do podatków, to radzę poczytać w necie (jest co najmniej kilka dobrych opracowań), bo tłumaczyć od podstaw komuś, kto nic na ten temat nie wie, to tak jakby uczyć kogoś alfabetu.
Jest jedna podstawowa zasada. Od każdego przychodu (na ogół, bo są wyjątki) należy płacić podatki (zaliczki na podatek).

byłbym wdzięczny jakby ktoś podrzucił linka :) szukałem, ale w zasadzie to nawet nie wiem dobrze czego szukać :)

wielkie dzięki za pomoc :) już zabieram się za lekturę

Powrót