16 letnia rozwódka

• Autor wątku Autor wątku ezechiel123456789
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wszyscy tak litują się nad kazusem 16 latki, ale jak to się stało że nikt nie zwrócił uwagi na (jedną z wielu) dyskryminację mężczyzn, którzy nie mogą zawrzeć związku małżeńskiego w wieku 16 lat choćby nie wiem jak chcieli. jesteśmy pod tym względem ewenementem w skali Europy (a niedługo świata) i nikomu o nie przeszkadza.

Hmmm... najprawdopodobniej nie zwrócił uwagi dlatego, że nie tego dotyczyło pytanie.

Myślę, ze gdyby to dotyczyło innej dyskryminacji to od razu zostałoby odnotowane. Nie mam do nikogo pretensji, to nie jest nikogo wina, że mężczyźni przyzwyczaili się do jawnego śmiania się im w twarz w aktach prawnych.

Moim celem było właśnie zwrócenie uwagi:)

sądzisz, że szesnastoletni chłopcy marzą o ślubie cywilnym? :)

Nie mam pojęcia, wątpię, chociaż z tego co słyszałem ten instrument jest bardzo popularny w domach dziecka, umożliwiający wydostanie się z niego. Ale nie jestem ekspertem w tej dziedzinie.

W każdym razie nie widzę powodu dla którego prawo miałoby im tego zabraniać, skoro kobietom pozwala.

ja widzę powód w postaci niedojrzałości emocjonalnej do małżeństwa. Co więcej, kiedyś mężczyźni w Polsce mogli brać śluby dopiero po skończeniu 21 lat. Są kraje gdzie ten wiek wynosi dla mężczyzn nawet 25 lat.

To prawda, ale w takim razie kobiety też nie są dojrzałe do małżeństwa.

istnieje zróżnicowanie wieku w którym każda płeć osiąga dojrzałość; chłopcy osiągają dojrzałość porównywalną do szesnastoletniej dziewczynki gdzieś w wieku 19-23 lat. Z tej perspektywy patrząc to _chłopcy_ są uprzywilejowani (w tym sensie że "wcześniej niż powinni" uzyskują prawo zawarcia małżeństwa)

WicePrezes napisał:
chłopcy osiągają dojrzałość porównywalną do szesnastoletniej dziewczynki gdzieś w wieku 19-23 lat.

Jaką dojrzałość? Płciową, emocjonalną, psychiczną? Może podeprzesz się jakimś autorytetem naukowym?

Może jest tak jak mówisz, nie jestem psychologiem. Ale nawet jeśli statystycznie tak by było to jeszcze nie powód, żeby inni mieli cierpieć z tego powodu.

Podobnie jest przy skandalicznej dyskryminacji przy normach dźwigania w pracy. Wyciąganie średniej z 18 - latka ważącego 50 kg i Pudzianowskiego nie jest zbyt dobrym pomysłem.

Uważam, że konstytucyjne pojmowanie przywołanych przepisów, pozwala jednak pełnoletniej osobie poniżej 18 roku życia pracować, kupować alkohol i papierosy, nie podejmować obowiązku nauki itd.

Jak zwykle musiałem się przejść do kancelarii bo jak zwykle na tym forum nikt z was nic nie wie.(porada 650 zł)

16 letnia rozwódka niestety jest całkowicie pomijana przez polskie ustawodawstwo.Jako sierota nie może zostać przyjęta do domu dziecka,gdyż te są dla osób niepełnoletnich a ona jako rozwódka jest pełnoletnia.
Może podjąć pracę tylko na podstawie umowy cywilnoprawnej.
Nie może kupować alkoholu i papierosów.
Musi kontynuować naukę co jest absurdem.

ezechiel123456789 napisał:
Jak zwykle musiałem się przejść do kancelarii bo jak zwykle na tym forum nikt z was nic nie wie.
Skoro o tym wiesz, to po co tracisz nasz cenny czas zadawaniem pytań tu, zamiast od razu udać się do kancelarii?

16 letnia rozwódka niestety jest całkowicie pomijana przez polskie ustawodawstwo.Jako sierota nie może zostać przyjęta do domu dziecka,gdyż te są dla osób niepełnoletnich a ona jako rozwódka jest pełnoletnia.
Ja bym chciała wiedzieć, co za sąd pozwolił na ślub 16-letniej sieroty...

Patrz no, to zupełnie jak jej były mąż. On utrzymywał z umowy o dzieło ich oboje, to ona sama powinna się utrzymać tym bardziej. A jak będzie się w tym czasie uczyć, to jeszcze na składkach zaoszczędzi. Same zalety.

Te dwie rzeczy akurat na forum ci napisano. To chyba jednak ktoś coś wiedział...

Jak zwykle musiałem się przejść do kancelarii bo jak zwykle na tym forum nikt z was nic nie wie.(porada 650 zł)

Przeczytałem sobie ten wątek od początku i moim zdaniem zmarnowałeś 650zł bo te same odpowiedzi otrzymałeś już na pierwszej stronie. No ale najwyraźniej lepiej przyswajasz wiedzę jak wydasz pieniądze.

Też przejrzałem ten wątek od początku i 90 procent pytań dostało prawidłowe odpowiedzi. Czy dla pozostałych 10 procent warto było wydać te 650 zł? Może i warto. Kto bogatemu zabroni.

A,jeszcze:

Rodzice pełnoletniej rozwódki...będą informowani o jej wagarach i ocenach,co jest absurdem.Szkoła będzie ich również wzywać w razie gdyby owa rozwódka stwarzała problemy.
Zarówno jej rodzice jak i ona będą musieli się tłumaczyć przed sądem rodzinnym dla dorosłych.
Takie odpowiedzi uzyskałem w kancelarii.

A,jeszcze:

Rodzice pełnoletniej rozwódki...będą informowani o jej wagarach i ocenach,co jest absurdem.Szkoła będzie ich również wzywać w razie gdyby owa rozwódka stwarzała problemy.
Zarówno jej rodzice jak i ona będą musieli się tłumaczyć przed sądem rodzinnym dla dorosłych.
Takie odpowiedzi uzyskałem w kancelarii.

To wywaliłeś kasę w błoto, bo to bzdury.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót