178a Pomoc

• Autor wątku Autor wątku ToTylkoJaAG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

ToTylkoJaAG

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam !

Dnia 14Stycznia bierzącego roku około godziny 2:00 zostałem zatrzymany do Kontroli Drogowej i Policjant zażądał badania Alkomatem ku mojemu zdziwieniu okazało się że mam 0,28 mg/l i drugie badanie 0,26mg/l .
Oczywiście zostało mi zatrzymane Prawo Jazdy i po kilku dniach zostałem wezwany na KPP w celu złożenia wyjaśnień.
Wyjaśnienia złożyłem następujące że około godziny 22 wróciłem z trasy Roterdam- Wejherowo i około 23 udałem się wraz z nażyczoną na urodziny gdzie dotarłem około 23:15. Około godziny 0:30 spożyłem plus minus 75ml wina musującego. O godzinie 1:45 odwiozłem nażyczoną do domu ze względu na to że jest w ciąży i źle się poczuła badałem się własnym alkomatem i wynik był negatywny więc mogłem jechać. Gdy wracałem w stronę mojego miejsca zamieszkania zostałem właśnie zatrzymany. dodałem na wyjaśnieniach jeszcze że Pracuje jako kurier na Trasie Holandia-Polska i nie mogę wykonywać innego zawodu ponieważ nie pozwala mi na to stan zdrowia a także kwalifikacje bo kształciłem się cały czas na Kierowce. oczywiście miałem do ciąży i mojego stanu zdrowia niezbędne zaświadczenia Lekarskie.
Teraz mam do Państwa kilka pytań
-Czy mogę się starać o zwrot Prawa Jazdy przed sądem i czy są jakieś szanse sukcesu
-Czy mogę podważyć działanie Alkomatu gdyż wyczytałem że Alkomaty tego typu którym byłem badany mogą podaważ błędny pomiar do 0,03mg/l
-czy na podstawie błędnego pomiaru mogę starać się żeby są uznał to jako nie przestępstwo tylko wykroczenie
-Czy moge podważyć działanie alkomatu gdyż najprawdopodobniej nie miał on ważnej legalizacji ponieważ miał on naklejke na sobie z datą 31.12.2007
-Czy moge mieć wgląd do wszystkich akt jeżeli tak to gdzie mogę uzyskać kserokopie
-Czy jest sens wynajęcie adwokata do tej sprawy
-ile mniej więcej Kosztowało by wynajęcie Adwokata do tej sprawy

Co do wglądu do akt sprawy-proszę zapoznać się z wątkiem wyróżnionym w tym zakresie.
Co do kosztów adwokata to ceny są rozbieżne - od kilkuset do kilku tysiecy złotych(zasadniczo nalezy się" ugadać" na jakąś cenę)
Jesli chodzi o czułość alkomatu to wydawało mi się, że margines błędu jest raczej w granicach 0,01, choć mogę się mylić, nie jestem tego pewny. Podwazenie działania alkomatu (jesli miał świadectwo legalizacji, wydaje się być działaniem trudbnym, prawie niemożliwym).
Niezaleznie od tego, czy ostatecznie będzie to przest. czy wykroczenie zabiorą Panu prawo jazdy.
jesli alkomat nie miałby legalizacji to już zupełnie inna sprawa, albowiem w ogóle można podważać to, że pomiar mógł być dkokonywany jak tez prawidłowość pomiaru.

Co więcej, znając praktykę, za wykroczenia mozesz stracic prawo jazdy na dłuzej niz za przestępstwo. Wynik badania był w dolnych granicach przestępstwa, a więc z duzym prawdopodobieństwem dostaniesz zakaz na rok. Przy wykroczeniu już wynik jest w górnych granicach, a więc sąd moze orzec zakaz prowadzenia blizej górnego ustawowego zagrożenia (a grozi do 3 lat).

Powrót