18-letnie dziecko obywatela USA

• Autor wątku Autor wątku samiz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

samiz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam! Mój ojciec jest obywatelem USA od 11 lat. Jest po rozwodzie z moją mamą od 15 lat. I właśnie od tamtej pory nie miałem z nim żadnego kontaktu. Alimentów tez nie płacił. Dopiero niedawno przez przypadek dowiedziałem się, gdzie mieszka. Czy ja mam prawo na obywatelstwo USA? Albo na jakąś pomoc finansową od mojego ojca?

Zaczne od tego, ze telepie mna, kiedy czytam, iz ktores z rodzicow nie interesuje sie losem swojego dziecka i nie partycypuje w kosztach jego utrzymania. To tak nawiasem.

Jestes juz pelnoletni w swietle polskiego prawa, ale amerykanskiego jeszcze nie (21). Jednak chcac w ogole rozpoczac wspomniana przez Ciebie procedure potrzeba checi ojca, a on, z tego, co piszesz ich nie przejawia. Sam nie zdzialasz nic. Jest cos takiego, jak laczenie rodzin, ale to w przypadku, kiedy rodzice nie byliby po rozwodzie, tutaj sprawa jest trudniejsza. Musialbys zlokalizowac Stan, gdzie mieszka ojciec i poczytac o tym na tamtejszych stronach prawnych.

athina, dzięki Ci za odpowiedź.
Ojciec mieszka w NY. Może ktoś pomoże mi w szukaniu odnośników do tych stron prawnych? Są jakieś konkretne organizacje?

Powrót