19 miesięcy więzienia dla sympatyka islamistów ?

• Autor wątku Autor wątku saltyn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

saltyn

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam
Na jakiej podstawie sąd skazał 27-letniego chłopaka sympatyka islamistów ?
Odkąd to popieranie działań islamistów ,wyrażanie własnej opinii na ten temat , zamieszczanie materiałów jest karalne?
Każdy ma prawo do wypowiedzi, dzielenia sie materiałami, własnymi uczuciami.
Czy ten wyrok nie jest pretekstem żeby zamykać po kolei usta każdemu kto będzie miał odmienne zdanie " znaczy przez mediów nazywane jako mowa nienawiści?
Nie znam bliżej ten sprawy może ktoś uchylić rombkę tajemnicy ?
Faktycznie ten gość totalnie przegiął ?

Jesteś pewien, że nie chciałeś tego pytania zadać na forum prawa niemieckiego?

O całym zajściu dowiedziałem się z niemieckiej prasy.
Pod artykułem zadałem te same pytania co tutaj - to wszystkie komentarze usuneli.
Napisałem na FB ( z swojego konta) pod redakcyjnym artykułem ( to konto mi zablokowali , a komentarz usuneli).
Naprawdę mamy dziwne czasy:confused:
Chciałem się zapoznać bliżej z sprawą - zwykła ciekawość.
Dlatego założyłem temat tutaj z nadzieją że może Państwo coś wiecie na ten temat,
po za tymi informacjami dostępnymi w niemieckich mediach.

Ostatnia edycja:
Napisałeś
"Każdy ma prawo do wypowiedzi, dzielenia sie materiałami, własnymi uczuciami."
Jakimi materiałami ? Bo według ciebie to można też się dzielić materiałami pedofilskimi itp. ?

W prawie niemieckim zwłaszcza też jest dość mocno ograniczona wolność wypowiedzi w kwestiach nawet pośrednio związanych z faszyzmem i jego symboliką

ejtykoles - temat dotyczy sympatyzowania z islamistami.
Tak się składa że mój pra pra dziadek brał udział w partyzantkach w Polsce , i też nazywano go "wywrotowcem , szkalowano , niszczono jego nazwisko." Ostatecznie w gratisie dostał kulkę,a rodzeństwo wywiezione ... Inni w póżniejszym okresie dostali kary grzywny w majestacie prawa za śmiecienie miasta - ( propagandowymi ulotkami) . Jeszcze inni skończyli na ostrym dyżurze ,albo z wyrokami ..., albo na wózku inwalidzkim.

Dlatego podchodzę bardzo sceptycznie do wszelkiego rodzaju ograniczania "informacji" w imię jakiś wyższych celów.
Warto wysłuchać każdą stronę by wyrobić sobie obiektywne zdanie.
Prawda powinna się sama obronić ...

Ostatnia edycja:
Powrót