2-gi zasiłek porodowy -tzw.becikowe

• Autor wątku Autor wątku iwoneczka1976
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwoneczka1976

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie
proszę o informację w sprawie zasiłku porodowego-tzw.becikowego.
A mianowicie po porodzie otrzymałam z opieki społecznej zasiłek porodowy-becikowe w kwocie 1000 zł-ten który należy się bez względu na dochody.
Drugiego porodowego nie otrzymałam ,gdyż należy się tylko w przypadku pobierania zasiłku rodzinnego -czyli max 504,zł/osobę .a teraz gdy przechodzę na płatny zasiłek wychowawczy i automatycznie należał mi się będzie zasiłek rodzinny to mogę ubiegać się o ten drugi zasiłek porodowy 1000 zł.urodziłam 09.07.2008 a na zasiłek wychowawczy idę 20.02.2009.
Proszę o informację i odniesienie do ustawy
dziękuje serdecznie
iwoneczka1976

kto bedzie placil za urlop wychowawczy? opieka spoleczna/urzad miasta (w roznych gminach roznie to jest) czy pracodawca (czy taka jest mozliwosc to nie wiem)?
przede wszytskim - z ktorego roku dochody licza sie zalezy od okresu zasilkowego (zaczyna sie we wrzesniu, konczy w sierpniu): w takim wypadku dochody licza sie za rok 2007, bo rok zasilkowy 2008/2009, urzednik powinien utracic dochody jakie otrzymywala Pani pracujac i jezeli zmiesci sie Pani w dochotach NETTO za rok 2007 po utaceniu dochodow 504 zl/os (kazdego czlonka rodziny, nawet male dziecko) to moze Pani dostac zasilek i DODATEK do tego zasilku, czyli drugie 1000 zl, jesli nie minal dluzej niz rok od urodzenia (nawet jesli zlozy Pani KOMPLETNY wniosek ostatniego dnia terminu, czyli 08.07.09 to powinni przyznac - ten sam termin dotyczy becikowego)
jezeli z pani wlasnych wyliczen wychodzi nieco wiecej, np. 510 zl/os, radze mimo wszytsko wybrac sie do urzedu, poniewaz jest drobna roznica w obliczaniu dochodu (innaczej obliczane skladki na ubezpieczenie zdrowotne) i moze sie okazac ze po ich wyliczeniach zmiesci sie tez Pani.
Podtawa prawna to chyba USTAWA z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz.U.06.139.992 z pozn. zm.)
Pozdrawiam i mam nadzieje ze pomoglam

juz wszystko wiem na temat.właśnie dostałam decyzję przyznającą zasiłek wychowawczy,co za tym idzie zas.rodzinny a ten powiązany jest automatycznie z zasiłkiem porodowym w wys.1000 zł wypłacanym do ukończenia przez dziecko 12 m-ca życia nie później.
iwoneczka1976

Powrót