2 letni passat na zamiennikach - Skandal!

• Autor wątku Autor wątku Thomas_PL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Thomas_PL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
POMOCY!

Mam 2 letniego passata z przebiegiem 70tys, likwiduję szkodę z OC sprawcy w PZU
Uszkodzony został przód pojazdu i praktycznie wszystkie części są podane w kalkulacji PZU w zamiennikach. Czy istnieje jakaś podstawa prawna co do wieku pojazdu i przebiegu zakazująca stosowania zamienników w autach nowych?
Testowałem już zamiennik zderzaka z DHMB czy czegoś podobnego, ale to nijak pasuje do mojego auta. Szkody nie chcę likwidować w ASO VW i to nie z powodu chęci zysku na częściach tylko z powodu tego, że wiem, iż nie zostanie to tak zrobione, jakbym mógł się tego spodziewać (pomimo, że jest to ASO)
Czy mogę się domagać zastosowania w kalkulacji oryginalnych części?
Proszę o pilną odpowiedź, gdyż jutro wybieram się do PZU.

Jeszcze jedno pytanie. Przyznano mi maskę do naprawy, gdyż uszkodzenie nadaje się, wg rzeczoznawcy, do wyszpachlowania. Czy może on mi "nakaźać" szpachlowanie skoro moje auto jest prawie nowe i nigdy nie było uszkodzone?

Ja powiem tak: szanse na nowe części masz bardzo duże, ale ciężko będzie to uzyskać bez procesu (w każdym razie bez pomocy prawnika). Nie ma żadnej ustawy, w której byłaby określona granica wieku pojazdu, orzeczenia Sądu Najwyższego nie są jednoznaczne w tej kwestii. Przyjęło się tak, że samochody nie starsze niz 4 lata są naprawiane oryginalnymi częściami, ale teraz wszyscy ubezpieczyciele oszczędzają na wszystkim.
Co do maski: ciężka sprawa, pojazd powinien zostać przywrócony do stanu sprzed kolizji. Z jednej strony jeśli szpachlowanie nie pogarsza parametrów technicznych to jest to dopuszczalne, z drugiej jest to zbyt nowe auto, żeby coś takiego zaakceptować (utrata wartości jest drastyczna).
Szykuj się na proces, bo naprawa na oryginalnych częściach to grube tysiące złotych i szansa, że załatwisz sprawę odwołaniami jest prawie zerowa. Dodatkowym minusem jest to, że chcesz pieniądze do ręki wg rekalkulacji ASO. Prościej byłoby, gdybyś wskazał warsztat, który dokona naprawy i niech się dogadują między sobą (czyli wtedy rozliczenie bezgotówkowe).

Moja rada: niech podadzą podstawę prawną swojej kalkulacji (na pewno będzie to obowiązek współpracy poszkodowanego z likwidatowrem szkody, ale dobrze mieć to na piśmie), dopiero wtedy można coś poradzić dalej.

W moim passacie drzemie TDI, więc martwię się, że wibracje, jakie powoduje diesel, mogą być na tyle duże, że z czasem szpachlowana maska popęka. Inną sprawą jest to, że auto jest czarne, więc poprzez nagrzewanie się karoserii szpachla, żeby była najlepsza, i tak siądzie. Czy możesz bliżej określić mi, jak domagać się zwrotu za utratę wartości rynkowej, szczególnie po zastosowaniu chińskich podróbek?

Masz rację. W moim aucie (opel vectra, też diesel) maska popękała po jakimś czasie od naprawy.

w PZU

do 3 lat nie ma problemu z zamiennikami
w przyapdaku rachunków uznanwane są oryginały

Czesc!

Mam identyczna sytuacje,

1. Wyczerp procedury odwolawcze w PZU
2. Podaj ich do sadu
3. Konieczny adwokat
4. Koniecznie napraw w autoryzowanym zakladzie i nie plac nic z wlasnych pieniedzy.
5. Naleznosc za likwidacje szkody sceduj na zaklad naprawczy odpowiednim pelnomocnictwem, moge przeslac wzor
6.Sprobuj podpisac umowe z zakladem naprawczym w ktorej cedujesz zaplate za naprawe na na pzu wzgledem zakladu, wtedy byc moze nie musial bys osobiscie wytaczac procesu a zobowiazanym wzgledem zakladu byl by ubezpieczyciel (sedzina pytala mnie o to)
7. Zaklad naprawczy niech wystawi karkulacje za naprawe na podstawie wyceny z pzu (wtedy jest to bezplatne) jednak na swoich warunkach
8. Domagaj sie uzycia czesci nowych, szpachlowanie nie wchodzi w rachube
9 ja dokonalem naprawy bez placenia, warta przeslala czesc pieniedzy na pozostala jest roszczenie sadowe

szczegoly masz pod adresem

http://www.kalicki.pl/warta

http://forumprawne.org/o,66010.html

[cytat:3mh6sss9]
Czy mogę się domagać zastosowania w kalkulacji oryginalnych części?
[/cytat:3mh6sss9]

W tym przypadku raczej tak, pzu powinno uwzglednić Twój wniosek. Jednak warunkiem postawionym przez pzu będzie z pewnością przedstawienie faktur za zakup części.

Powrót