2 meldunki w niemczech

• Autor wątku Autor wątku kamila1453
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamila1453

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mam taki problem ok 5 lat temu bylam zameldowana w dortmundzie i nie zostalam wymeldowana.
Teraz na dniach poszlam do urzedu niemieckiego w innej miejscowosci i chcialam sie zameldowac .Pani zapytala mnie czy bylam gdzies kiedys zameldowana odpowiedzialam ze tak ale nie pamietalam ulicy .Owszem zostalam zameldowana ale uslyszalam ze moga mnie gdzies wzywac w celu wyjasnienia czy moze mi ktos pomoc i wyjasnic jakie moge miec z tego tytulu konsekwencje?dodam ze pod pierwszym zameldowaniem nie pracowalam i po dwoch tygodniach wyjechalam z niemiec ale nie wymeldowalam sie blagam o pomoc czy moga sie czegos u mnie doszukiwac?

wedlug nich bedzie tak jakbys mieszkala w Niemczech od pierwszego meldunku czyli konsekwencje takie jak obowiazkowe ubezpieczenie, abonament za TV itp....

no dzieki za odpowiedz ,ale od tego czasu? a co z finanzamtem ?ponoc automatycznie po 3 tygodniach dostaje sie steuer nummer?ja tam nie pracowalam teraz to mam prz....

Steuernummer dostaje kazdy, czy pracuje czy nie.

Popelnilas blad, bo piszesz "nie zostalam wymeldowana". Meldowanie i wymeldowanie to obowiazek danej osoby, a nie jakichs stron trzecich. Sama sie nie wymeldowalas, wiec to twoja wina.

Skoro nie pracowalas, nikt nie bedzie wymagal od ciebie zadnych podatkow. Abonament telewizyjny tez nie jest obowiazkowy, bo on wchodzi w rachube tylko wtedy, gdy w mieszkaniu ma sie wlasny telewizor/radio.

Ja bym gral otwartymi kartami i powiedzial jak bylo, najwyzej zaplacisz grzywne za niedpolnienie obowiazku meldunkowego (tutaj wymeldowania).

Tutaj masz porade niemieckiego adwokata w troche podobnym przypadku, gdy ludzie sie przeprowadzili do USA a nie wymeldowali sie z niemiec:

Zwar ist eine rückwirkende Abmeldung eigentlich nicht vorgesehen, jedoch bleibt Ihnen nunmehr gar nichts anderes mehr übrig, als dieses jetzt nachzuholen.

Hierzu sollten Sie sich an Ihr bisheriges Einwohnermeldeamt wenden (ggf. könnten Sie dieses auch über ein Konsulat in den USA versuchen). Ggf. könnte das Amt aufgrund der verspäteten Abmeldung ein Bußgeld festsetzen, aber häufig wird nach meinen Erfahrungen darauf verzichtet, wenn man versucht, den in Rede stehenden Sachverhalt auf "freundliche und demütige Weise" zu klären.

http://www.frag-einen-anwalt.de/rue...ei-Wohnsitz-im-Ausland-moeglich-__f62107.html

Ostatnia edycja:
Powrót