2 paczki za 1

• Autor wątku Autor wątku menel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

menel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Sprawa dosyć nietypowa.
Kupiłem przedmiot na allegro zapłaciłem przelewem. Zamiast jednej dostałem jednak 2 paczki z tym samym przedmiotem (wartość jednego 120zł).
Koleś dzwoni, mówi że pomyłka i straszy mnie policją. Gdzieś kiedyś obiło mi się o uszy że jak sprzedawca się pomyli a my już zapłaciliśmy za towar to niemusimy go zwracać. Niewiem czy czym prędzej wysyłać paczkę bo zapukają niebiescy czy można gościa olać?

Musisz oddać! Tyle filozofii! i nie strugaj cwaniaka

Lex'ior napisał:
Musisz oddać! Tyle filozofii! i nie strugaj cwaniaka

Czyżby lexior też kiedyś stracił coś przez swoja głupotę? Może to ten opisany przezemnie lolek jakimś cudem tu trafił? Jeśli tak to prawie jest mi cie żal... prawie bo frajerów niesieją i zawsze jest szansa że znowu się pomylisz a ktoś na tym zyska.

Chciałem żeby ktoś w miare na chłodno ocenił jak wygląda to od strony prawnej. Jeżeli według prawa niemusze tego zwracać to niewidze ku temu powodu. Pomijam fakt że pewnie część tu prawych użytkowników wysłało by mu paczke odrazu wraz z przeprosinami i kwiatami...

Prawo reguluje tę kwestię zgodnei z zasadami moralnymi wyznawanymi przez większość społeczeństwa. Odmawiając zwrotu paczki na koszt sprzedającego dopuszczasz się wykroczenia przywłaszczenia.

menelu drogi, napisałem Ci, jaka jest filozofia, w szczegóły się nie wdając, ani nie pisząc o Twojej postawie moralnej, zbywając ją milczeniem. przyjezdny napisał, że jest to wykroczenie i ma rację. Jeśli wchodzisz na formum prawne i pytasz, chcąc popełnić wykroczenie jak uniknąć odpowiedzialności (bo zapewne taka jest Twoja, drogi menelu, intencja) to nie licz, że ktoś stanie się Twoim mecenasem, by wykazujesz postawę dresiarza - "na frajerach się korzysta" - tu frajerów nie znajdziesz

Powrót