2 pytania, renta rodzinna

• Autor wątku Autor wątku renciarz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

renciarz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
Chciałbym uzyskac odpowiedź na 2 pytania:

1. Do wrzesnia 2008 miałem rente rodzinna po ojcu, we wrzesniu skonczyłem studia i automatycznie renta została wstrzymana, niedawno dostałem z ZUS-u informacje PIT-11. Czy mogę od tego dochodu jakim jest renta rodzinna odliczyc wydatki poniesione na Internet, czy nie przeszkadza fakt iż była ona pobierana nie przez cały rok a przez 9 m-cy????

2. W roku 2007 pobierałem rente rodzinna przez 12 m-cy, jednak w tamtym roku nie odliczyłem sobie wydatków na Internet. Czy jest możliwość aby cofnąc się i złożyc do urzędu skarbowego pit-37 i rozliczyc się za 2007r dokonując odliczeń za Internet, czy rozliczac można tylko jeden rok wstecz??? Jeżeli można rozliczać się za poprzednie lata to ile lat maksymalnie można się cofnać???

1. Nie ma przeszkód aby skorzystać z ulgi na internet o ile spełnione są pozostałe wymogi (adres korzystania, faktury, dowody opłacenia). Odliczenie tylko do wysokości pobranych zaliczek na podatek.
2. Można złożyć korektę PIT-37 wraz z pismem skierowanym do Naczelnika US z wyjaśnieniem przyczyny korekty. Decyzja należy do Naczelnika US, który poleci przeprowadzenie kontroli prawidłowości naliczenia ulgi.

dziekuje za pomoc, sęk w tym, że za 2007 rok nie składałem PIT-u 37 do urzedu skarbowego, ponieważ jak wiadomo rencistów rozlicza ZUS, i nie ma obowiązku składania, no chyba że ma się jakies odliczenia, a ja wtedy jakoś zapomniałem o tym internecie i za 2007 rok nie składałem w ogole pit 37, takze chyba musze złozyc normalny wniosek a nie korektę, jak to będzie wyglądać w tej sytuacji???

Powrót