2 szkody na tym samym elemencie karoserii a OC

• Autor wątku Autor wątku Xxx!
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

Xxx!

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Dzień dobry,

Pewna kobieta przerysowała mi 2 elementy karoserii, będzie wypłacone odszkodowanie z OC sprawcy. Po wysłaniu zdjęć w międzyczasie ktoś jeszcze bardziej przerysował jeden z uszkodzonych elementów karoserii, tym razem sprawca nieznany. Jak w takim wypadku wygląda wycena odszkodowania?

Nie jestem prawnikiem więc moge tylko powiedzieć z doświadczenia jak to u mnie wyglądało.
Gdybyś nie wysłał zdjęć to sprawa byłaby jasna i byłaby to po prostu jedna szkoda.
Skoro wysłałeś zdjęcia i chciałbyś zgłosić dodatkowe uszkodzenie do ubezpieczyciela, to jeśli dasz im znać o kolejnym uszkodzeniu - na 100% potraktują to jako drugą (odrębną) szkodę!
To co możesz spróbować zrobić, to nie mówić ubezpieczycielowi o dodatkowym zarysowaniu. Skoro i tak klepną Ci malowanie tej części, to jest szansa, że w ramach tego malowania 'wciśnie się' i to drugie zarysowanie ;). Warsztat nie będzie raczej robić problemów.
Chyba że jest to np. uszkodzenie z drugiej strony danej części (np jedno na górze drzwi a drugie na samym dole) - wtedy warsztat może Ci powiedzieć, że maluje w ramach ubezpieczenia np tylko górę danej częsci, a dołu (gdzie jest druga szkoda) już nie. Ale spróbować nigdy nie zaszkodzi - a nuż się uda.

Powrót