2 wnioski o stw nabycia spadku.....problem

• Autor wątku Autor wątku czekih21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czekih21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Złożyłem wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po zmarłej mamie. Podstawą był testament i wskazałem jako uczestnika bratanka. Jest on spadkobiercą wcześniej zmarłego brata. Okazało się, że bratanek złożył sądowi pismo, że wcześniej złożył niosek o stwierdzenie nabycia spadku po babci i sprawa została zawieszona. Doszło do tego w tym samum sądzie......
stad moje pytanie...jak teraz sprawa może sie potoczyć
z góry dziekuje za pomoc

Nastąpi dziedziczenie według treści testamentu, a jeśli w testamencie nie cały majątek został rozrządzony przez spadkodawcę wówczas w części nastąpi dziedziczenie testamentowe, a w pozostałej części (nie ujętej w treści testamentu) nastąpi dziedziczenie z ustawy.

jak wygląda cała procedura?? Sad weźmie pod uwagę tylko mój wniosek i na jego podstawie wyda postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku?? bo generalnie postępowanie w sprawie wniosku bratanka już się zaczeło

Rozumiem, że chodzi o to, że bratanek Cię jakby wyprzedził - i pierwszy złożył wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po Twojej zmarłej mamie.

Jeśli Ty złożysz wniosek o to samo - Sąd, prędzej czy później, połączy sprawy.

Dla Ciebie jest ważne, z jakiego powodu zawieszona jest ta sprawa, założona przez bratanka.

czekih21 napisał:
jak wygląda cała procedura??
Bratanek wskazał pana w swoim wniosku?
Jeżeli tak to może Pan wnieść o umorzenie tego postępowania o które pan wniósł.

Powrót