§ 243 Besonders schwerer Fall des Diebstahls

• Autor wątku Autor wątku Borotatus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Borotatus

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Witam.
Proszę o interpretację:

Paragraf: § 243 Besonders schwerer Fall des Diebstahls.

Podpunkt 2:eine Sache stiehlt, die durch ein verschlossenes Behältnis oder eine andere Schutzvorrichtung gegen Wegnahme besonders gesichert ist...

Moje pytanie jest następujące: Jak interpretować punkt 2 tego paragrafu tj.

(2) In den Fällen des Absatzes 1 Satz 2 Nr. 1 bis 6 ist ein besonders schwerer Fall ausgeschlossen, wenn sich die Tat auf eine geringwertige Sache bezieht.

który odnosi się do podpunktu 2 (który wymieniłem na początku postu).

Czy mam rozumieć, że w przypadku podpunktu 2, nie można mówić o kradzieży w "szczególnie ciężkim przypadku".

Czy jest w prawie niemieckim precyzyjne określenie pojęcia "rzeczy niskiej wartości"?

Wartością graniczną jest wartość 50,- Euro. Ta wartość nie wynika z przepisów; np. z samego kodeksu karnego, lecz z orzecznictwa sądów. Np. wyrok Wyższego Sądu Krajowego we Frankfurcie (OLG Frankfurt, Maj 2008), a także takiego samego wyższego sądu w Hamm (OLG Hamm lipiec 2003). Z cytowanego przez Ciebie ustępu 2 zdanie 2, punkt 1 do 6 wynika, że kwalifikowana kradzież, czyli "szczególnie ciężki przypadek kradzieży" wg. § 243 StGB jest wykluczony, jeśli chodzi o kradzież rzeczy o małej wartości.
PS.: nie umiem usunąć tego uśmieszku, którego w ogóle nie chciałem; to przypadek i moja nieudolność.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź, nasunęło mi się jeszcze pare pytań.

1. Jeżeli w akcie oskarżenia jest par. 243 oraz 242 to co to w praktyce oznacza?
2. Udaremnienie kradzieży ma tutaj jakieś znaczenie co do wysokości kary?
3. Jeżeli oskarżony nie stawił się na rozprawę, lecz wcześniej listownie przyznał się do popełnienia tego czynu i dokładnie opisał przebieg zdarzenia to może liczyć na łagodnieszy wymiar kary?

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

§ 242 StGB to podstawowy opis przestwa kradzieży, natomiast § 243 StGB to tylko osobno zdefiniowana postacie ciężkich przypadków kradzieży. Jeżeli w rachubę wchodzi ta kwalifikowana postać kradzieży, to podaje się obydwa przepisy, tj. § 242 (podstawowa kradzież) i § 243 (kwalifikowana postać kradzieży z § 242). Wymiar kary przewidziany jest w § 243 StGB. Udaremnienie kradzieży (np. wskutek zlapania przez ochronę lub przez personel sklepu) nie jest żadną okolicznością łagodzącą, ponieważ nie ma tu dobrowolnego odstąpienia sprawcy od popełnienia przestępstwa; kto inny sprawił, że skutek przestępstwa nie nastąpił. Przyznanie zawsze powoduje łagodniejszy wyrok. Ale uwaga! oskarżony musi stawić się na rozprawę albo usprawiedliwić wcześniej swą nieobecność. W razie niestawiennictwa sąd może - i zazwyczaj to robi - wydaje nakaz aresztowania i doprowadzenia oskarżonego z aresztu na rozprawę. Radzę natychmiast napisać do sądu wyjaśnienie nieobecności i prośbę o niestosowanie aresztu, a także solenne przyrzeczenie, że oskarżony stawi się na rozprawę, jeśli otrzyma wezwanie.

Dziękuję za odpowiedź.

Czyli w przypadku nie stawienia się na rozprawę, sąd nie może wydać wyroku bez obecności oskarżonego?

Mam jeszcze pytanie dot. ENA czy Sąd niemiecki może go wydać? Tj. wiem, że teoretycznie może go wydać, ale jak to w praktyce wygląda? czy są w internecie dostępne informacje - statystyki, które przedstawiają w jakich sytuacjach niemieckie organa ścigania "ściągają" Polaka do Niemiec (rodzaj przestępstw, wartość, wysokość wyroków itd)?

Sąd niemiecki może wydać taki nakaz aresztowania (ENA )i zażądać wydania oskarżonego władzom niemiecki. W praktyce takie nakazy wydawane są w sprawach zagrożonych karą wyższą niż dwa lata pozb. wolności. Jeśli oskarżony nie napisze do sądu, nie wyjaśni powodu swojej nieobecności na rozprawie i nie zapewni, że na następną się stawi, to sąd na pewno wyda niem. nakaz aresztowania. To jest pewne.

erkorda napisał:
Sąd niemiecki może wydać taki nakaz aresztowania (ENA )i zażądać wydania oskarżonego władzom niemiecki. W praktyce takie nakazy wydawane są w sprawach zagrożonych karą wyższą niż dwa lata pozb. wolności. Jeśli oskarżony nie napisze do sądu, nie wyjaśni powodu swojej nieobecności na rozprawie i nie zapewni, że na następną się stawi, to sąd na pewno wyda niem. nakaz aresztowania. To jest pewne.

czy mam rozumieć, że w przypadku par. 243, który jest zagrożony karą do 10 lat pozbawienia wolności, trzeba się przygotować na ENA? czy ma Pan na myśli wyrok powyżej 2lat?.

Jeszcze proszę o odp. na moje poprzednie pytanie: czy sąd może wydać wyrok bez obecności oskarżonego?

Jeśli nie było tzw. "Strafbefehl", czyli nakazu karnego, który sąd wydaje bez rozprawy, a była wyznaczona rozprawa, na którą oskarżony został wezwany i na którą się bez usprawiedliwienia nie stawił, to sąd na pewno wyda niemiecki nakaz aresztowania. Czy wyda także ENA i zwróci się do władz polskich o wydanie? Wątpię. Chyba, że chodzi o jakąś kradzież z włamaniem o dużej wartości, tzn. ponad 10 tys, Euro. Taka praktyka była dotychczas. Moja rada: Ponieważ dotychczas nie wydali nakazu aresztowania, tzn. przed rozprawą, to na pewno nie wchodziała w rachubę kara pozbawienia wolności bez zawieszenia; inaczej byłby już dawno wydany nakaz aresztowania. Dlatego radzę skontaktować się z sądem, np. zadzwonić do sekretariatu i powiedzieć, że z takich a takich powodów nie mógł się stawić na rozprawę, ale na następną się stawi bez potrzeby aresztu; to samo trzeba też napisać i przesłać im faksem. Odbędzie się rozprawa, kara będzie rozsądnie niska (jeśli pozb. wolności to na pewno w zawieszeniu) i tak powinno się załatwić tę sprawę, a nie żyć w niepewności, czy wydadzą ENA, czy nie. Sądy niemieckie w sprawach karnych dobrze traktują tych, którzy się nie chowają, tylko się komunikują i mówią po męsku do rzeczy, i stoją do tego po męsku, co zrobili i co im się przytrafiło. Zbyt mało wiem o sprawie. Np. czy była już wcześniej jakaś karalność w Niemczech lub w Polsce, czy wartość tych rzeczy była duża, czy czyn popełniony był wspolnie i w porozumieniu z innymi sprawcami. Ala powtarzam: jeśli nie było aresztowania przed rozprawą, to sąd nie planował żadnej bezwzględnej kary pozb. wolności. A zatem było błędem nie stawienie się na rozprawie. To można naprawić tak, jak napisałem wyżej. Najlepiej jak najszybciej; zanim sędzia wyda nakaz aresztowania.

To może ja opiszę sytuację: Ponad dwa lata temu oskarżony, działał z jeszcze jedną osobą i była to kradzież paliwa ze zbiornika Tir`a (z zamkniętego zbiornika) o wartości ok 80-100 euro + koszt uszkodzonego korka wlewu, nie zatrzymano na miejscu, ale Niemcy doszli kto i co...wezwania były dostarczone przez Polski sąd, wczesniej raz karany za kradzież z nie zabezpieczonego zbiornika...(grzywna). Szczerze to chętnie stawiłbym się na rozprawę, ale mam strasznie trudną sytuację osobisto-rodzinna w PL i chociaż by tydzień nieobecności w PL byłby dla mnie katastrofalny, dlatego nie chciałbym dopuścić do odbywania przeze mnie jakiejkolwiek kary, która jest jednoznaczna z opuszczeniem Polski, nawet jeżeli wiąże się to z brakiem możliwości wjazdu do DE.

Czy w Pana opinii, za takie przestępstwo nie zostanę przymusowo przetransportowany do Niemiec?

Proszę mi uwieżyć, że przez ewentualną odsiadkę w DE (czy nawet w PL) świat mi się zawali i nie mówię tutaj o samym fakcie pozbawienia wolności.

Na razie nie ma takiej praktyki w Niemczech, aby z powodu takiego przestępstwa (tak jak to opisane tu) występowano do innego kraju o wydanie (ekstradycję) sprawcy. Natomiast na pewno wydany zostanie niemiecki, krajowy nakaz aresztowania z powodu niestawiennictwa na rozprawę. Jeśli sędzia dostanie od oskarżonego pismo z jakimś usprawiedliwieniem niestawiennictwa i z prośbą o wyznaczenie następnej rozprawy i deklaracją stawiennictwa na tej następnej rozprawie, to wyznaczy rozprawę. Jeżeli to, co jest napisane, zgadza się (tzn. opis czynu, wartość, dotychczasowa karalność), to na pewno nie zapadnie wyrok bez zawieszenia. Na pewno nie będzie aresztu, jeśli oskarżony stawoi się dobrowolnie na tę rozprawę. Ale ważne jest, aby jak najszybciej, jak najszybciej!!!, skontaktować się z sądem i spytać, czy został wydany nakaz aresztowania.

Witam, chciałbym dopytać o jedną kwestię, niedawno dostałem pismo z DE, w którym napisane jest, że nie stawiłem się na rozprawę a następnie" na zasadzie par. 407 ustęp 1 zdanie 1, 408 a stpo wymierza się na wniosek prokuratury karę pieniężną (tutaj kwota/stawki dzienne) + koszta.

Czyli mam rozumieć, że jak zapłacę tą karę to temat jest zamknięty? to jest forma kary za moje przestępstwo w DE?

Pytam, ponieważ z par. 243 stgb wynika, że kary są od 3mc do 10-ciu lat pozbawienia wolności, nic nie wspominają o grzywnie.

Proszę o odp. jednocześnie chciałbym bardzo podziękować za wcześniejsze odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Powrót