267 StGB Urkundenfälschung proszę o radę...

• Autor wątku Autor wątku haluiq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

haluiq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Miesiąc temu złapano mnie na granicy jak przewoziłem auto dopiero co kupione w niemczech przez granice w Świecku, nie było by w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie to ,ze auto było na polskich tablicach (oczywiście dowód rejestracyjny rownież był od polskiego auta)Na nieszczęscie niemiecki celnik pokapował się co jest grane. Wiadomo co dalej...
-Na dobry początek musiałem zapłacić 100€ na tzw. poręczenie kaucją
- Skonfiskowano mi dowód rejestracyjny oraz tablice rejestracyjne (polskie - od mojego auta)
- Sprowadzone auto pozwolili dalej transportować lawetą (brief, mały brief i reszte dokumentów od sprowadzanego auta oddali odrazu)

przedstawiono mi zarzut - przestępstwa według:
- §267 StGB Abs.1,2 Urkundenfälschung

Niemiecki celnik oznajmił , ze bede miał sprawę w sądzie.
Wyznaczono mi pełnomocnika do przyjmowania doręczeń pism urzędowych właściwego Sądu Rejonowego . Minął już ponad miesiąc i nic nie przyszło jak narazie. Dlatego zastanawiam się czy nie napisać do tego rzecznika czy coś już wiadomo w mojej sprawie?

Tylko nie wiem jak zacząć to pismo! Będę wdzięczny za jakiekolwiek
podpowiedzi z Waszej strony.

w protokóle podpisałem ,ze zgadzam się na umorzenie postepowania zgodnie z §153a StPO pod warunkiem zapłacenia przeze mnie sumy wysokości nałożonego poręczenia kaucją.

Oświadczyłem ,ze "w przypadku rozprawy głównej i spełnienia warunków
§ 233StPO wnioskuję o zwolnienie mnie z obowiązku stawiennictwa."

Upierdliwy jest fakt ,ze swoje auto odstawiłem na kołki :-( Wkońcu bez tablic i bez dowodu nie ma z niego żadnego pożytku.

I teraz pytanko:
CZy ktoś orientuje się ile takie postępowanie może trwać?
CZy po zapłaceniu grzywny zatrzymane dokumenty i tablice rej. zostaną zwrócone? (słyszałem ,ze grzywna oscyluje w ghanicach 500-800 € ) [/lista]

Ciekawy przypadek!Ja natym sie nieznam ale na motoryzacyjnych takich jak Ty to pewnie bys znalazł.Ale tu moze ktos jeszcze napisze

Postepowanie w NIemczech

Owe postepowanie moze potrwac dosyc dlugo, poniewaz Pan nie zostal tymaczasowo aresztowany.
Jezeli pelnomocnik do doreczen otrzyma jakies pismo z sadu lub prokuratury, to musi je Panu przeslac.
Byc moze, ze otrzyma Pan w tej sprawie nakaz karny, czyli zostanie Pan skazany droga pisemnna. Wtedy ma Pan 14 dni na zlozenie odwolania
Pozdrawiam

Powrót