28 letnia osoba, ponowne podjęcie studiów a ubezpieczenie NFZ.

• Autor wątku Autor wątku Lembas_pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lembas_pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Mam prawie 28 lat. Ukończyłem już jeden kierunek do poziomu uzyskania dyplomu Magistra Inżyniera. Postanowiłem jednak kontynuować naukę i rozpocząć studia inżynierskie w trybie dziennym. Z tego co wyczytałem, pomimo ukończenia 26 roku życia, po zgłoszeniu się do dziekanatu uczelni, ubezpieczą mnie oni w NFZ. I tutaj kilka pytań na które ciężko znaleźć jednoznaczna odpowiedź:
1. Czy pomimo ukończenia jednego kierunku na poziomie mgr inż., wolno mi w trybie dziennym podjąć naukę na innym kierunku w publicznej uczelni, czy kolejne kierunki są już płatne?
2. Czy pomimo ukończenia 26 roku życia uczelnia będzie w stanie mnie ubezpieczyć w NFZ?
3. Czy ubezpieczenie NFZ będzie dla mnie dostępne aż do ukończenia studiów / skreślenia z listy studenta, czy są na to jakieś limity czasowe / maksymalny wiek?

Z góry dziękuję za udzieloną pomoc i pozdrawiam.

Lembas_pl napisał:
2. Czy pomimo ukończenia 26 roku życia uczelnia będzie w stanie mnie ubezpieczyć w NFZ?
Nie tylko będzie w stanie ale będzie do tego zobowiązana, o ile:
1. nie będziesz posiadał innego tytułu do ubezpieczenia zdrowotnego (np. zatrudnienie, zlecenie, działalność gospodarcza)
2. nie będziesz mógł być ubezpieczony jako członek rodziny (żona..?).

Przy czym uczelnia nie obejmuje ubezpieczeniem "z automatu".
Trzeba na uczelni zgłosić konieczność objęcia ubezpieczeniem.

Lembas_pl napisał:
3. Czy ubezpieczenie NFZ będzie dla mnie dostępne aż do ukończenia studiów / skreślenia z listy studenta, czy są na to jakieś limity czasowe / maksymalny wiek?
Wiek nie ma znaczenia. Po prostu musisz mieć status studenta.

Dziękuję za szybką i rzetelną odpowiedź.
Jedyne pytanie jakie zostaje to to, czy jestem w stanie podjąć kolejne studia inżynierskie po ukończeniu studiów magisterskich bezpłatnie, czy wymagana jest jakaś opłata.
Pozdrawiam.

Powrót